"Vatsa litistyy treenaamalla" ja neljä muuta liikuntamyyttiä

Usein kuulee väitettävän, että tulisi venytellä ennen harjoittelua loukkaantumisten välttämiseksi ja tehdä vatsalihaksia, jotta pyykkilautavatsan saa näkyviin. Ei kannata – nämä liikuntaan liittyvät uskomukset ovat pelkkiä myyttejä.

1. Painoilla harjoittelu kasvattaa isot lihakset

Vaikka kuntoilulehdet ovat kirjoittaneet aiheesta niin paljon, että uskomukseen törmää nykyään harvemmin, myytti elää yhä. Eli vielä kerran: suurilla painoilla harjoittelu ei kasvata automaattisesti suuria lihaksia etenkään naisille. Hormonitoiminnalla on suuri vaikutus lihasten kasvuun, testosteroni parantaa ja estrogeeni heikentää kasvua. Siksi miesten lihakset kasvavat naisia nopeammin ja tehokkaammin.

Vaikka kaikki kehonrakentajat painoilla harjoittelevatkin, lihasten kasvatus ei ole painoilla treenaamisen ainoa mahdollinen tarkoitus. Se myös kuluttaa kaloreita ja siten laihduttaa.

2. Voit kohdistaa rasvan polttamisen suoraan jollekin tietylle lihasryhmälle

Monet tekevät vatsalihasliikkeitä saadakseen vatsansa timmiin kuntoon. Treenatutkaan vatsalihakset eivät tosin pääse oikeuksiinsa, jos niiden päällä on rasvakerros. Lihasten näkyminen edellyttää tarpeeksi alhaista rasvaprosenttia.

Se, mihin rasva kertyy ensimmäisenä ja mistä se palaa viimeisenä, on geneettistä. Asiaan ei, valitettavasti, voi vaikuttaa sillä, mitä kohtaa vartalostaan harjoittaa. Jos vatsansa siis haluaa litteäksi, ainoa keino on rasvan poltto. Perimä vaikuttaa siihen, milloin tulokset alkavat näkyä vatsan seutuvilla.

3. Poltat rasvaa parhaiten, jos treenaat kerralla pitkään ja kevyesti

Painon pudotuksessa tärkeintä on, kuinka paljon kaloreita liikkuessa kuluu. Kaloreita kuluu yksinkertaisesti sitä enemmän, mitä kovempaa liikkuu. Mahdollisimman raskas liikunta tuo siis parhaat mahdolliset tulokset ainakin painon pudotuksen kannalta.

 Intensiivisessä liikkumisessa on muitakin laihdutushyötyjä: se pistää aineenvaihdunnan pidemmäksi aikaa ylikierroksille kuin kevyt harjoittelu, ja hoikistaa siten tehokkaasti.

4. Venyttely auttaa ehkäisemään loukkaantumisia

Venyttelyllä on useita terveyshyötyjä. Se parantaa nimensä mukaisesti lihasten venyvyyttä, minkä on väitetty parantavan esimerkiksi tasapainoa.

 Ennen harjoittelua venytteleminen ei kuitenkaan estä loukkaantumisia tai paranna suoritusta, itse asiassa päinvastoin. Joidenkin tutkimusten mukaan pitkät venytykset ennen lihaskunto-harjoittelua heikentävät treenin tehoa. Loukkaantumisilta suojaudut parhaiten lämmittelemällä ennen harjoittelua.

5. Lihava ei voi olla hyvässä kunnossa

Viimeaikoina on keskusteltu vilkkaasti ihmisten negatiivisista asenteista lihavuutta kohtaan. Lihavuus ei kuitenkaan aina ole "oma vika" ja on mahdollista olla aktiivinen ja terve, vaikka olisi ylipainoinen.

Lihavuuteen vaikuttavat perimä ja ruokavalio. Paino putoaa ainoastaan silloin, kun kuluttaa enemmän kuin syö ja vaikka urheilisi kuinka hanakasti, on aina mahdollista syödä yli kulutuksen. Liikunta ei siis takaa sitä, että paino välttämättä laskee ja vaikka ylipainoa olisikin, harjoittelu alentaa terveysriskejä. Itse asiassa ylipainoinen ja hyväkuntoinen on terveempi kuin rapakuntoinen ja hoikka!

Lähteet: CNN, FitnessMagazine.com, Health & Fitness Association, KuntoPlus

Haluatko päästä lempeästi liikkeelle? Katso video ja kokeile asahia!

Asahi. 21:51

Lue myös:

    Uusimmat