Vastuu vesihuollosta selkiytymässä

Ajan tasalle saatettu vesihuoltolaki astuu voimaan maaliskuun alusta. Se korvaa 1970-luvulta peräisin olevat säännökset ja sisältää EU-direktiivin vaatimukset. Valtioneuvosto päätti torstaina esittää vesihuoltolakia presidentin vahvistettavaksi.

Laki kattaa sekä yhdyskuntien talousveden toimittamisen että jäteveden poisjohtamisen ja puhdistamisen. Maa- ja metsätalousministeriössä valmisteltu laki mm. selventää kunnan ja vesihuoltolaitoksen vastuita vesihuollossa. Myös kuluttajan asemaa turvataan.

Kuntien kiinnostus vesihuoltolaitosten liikelaitostamiseen ja yhtiöittämiseen on kasvussa. Siksi lailla halutaan varmistaa palvelujen saatavuus, laatu ja maksujen kohtuullisuus omistusmuodosta riippumatta. Säännökset ovat samat kunnallisille ja yksityisille laitoksille, esimerkiksi vesihuolto-osuuskunnille.

Vesihuollosta perittävien maksujen edellytetään olevan kohtuulliset ja tasapuoliset. Uudella lailla varmistetaan myös kuluttajansuojan vähimmäistaso vesihuollossa.

Uuden lain ei arvioida lisäävän juurikaan kuntien menoja. Pääsääntönä on, että vesihuollon kustannukset katetaan asiakkailta perittävillä maksuilla. Laki kuitenkin mahdollistaa tarvittaessa vesihuollon tukemisen julkisista varoista.

(MTV3-STT)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja