Vastaveto ostomanialle – Black Friday -kampanja keräsi vuorokaudessa ennätykselliset 150 000 euroa hätäapuun: "Summa nousee ihan valtavaa vauhtia"

Arviolta 85 000 lasta kuollut nälkään sodan aikana Jemenissä 0:50

Jokainen perjantai on sysimusta perjantai Jemenin lapsille, kampanjoi Suomen UNICEF. Tästä tarjouksesta annetaan nolla prosenttia alennusta.

Katso video: Arviolta 85 000 lasta on kuollut nälkään sodan aikana Jemenissä

Eilen Jemenin lasten hyväksi käynnistetty Black Friday -kampanja on vuorokauden sisään rikkonut ennätyksiä, Suomen UNICEF uutisoi verkkosivuillaan. Kampanja rinnastaa ostosmanian Jemenin lasten tilanteeseen.

– Sosiaalisen median kommenttien perusteella näyttää siltä, että ihmiset haluavat näpäyttää ostospäivä-hysteriaa lahjoittamalla Jemenin lapsille, kertoo Suomen UNICEFin viestintäpäällikkö Kirsi Haru.

Tavoitetta nostettiin suuren suosion myötä

Vuorokaudessa varoja kerättiin ennätykselliset 150 000 euroa.

Suomen UNICEF ei ole koskaan aikaisemmin kerännyt näin lyhyessä ajassa näin suurta summaa hätäapuun, kun kyseessä ei ole äkillinen ja todella tuhoisa luonnonkatastrofi.

Tällä hetkellä yhteissumma on 183 000 euroa, ja se kasvaa koko ajan. Suurin osa varoista on lahjoitettu Facebook-keräystyökalun kautta.

– Summa nousee ihan valtavaa vauhtia, Haru intoilee.

Suuren suosion takia keräystavoitetta on nyt nostettu. Uusi tavoite on 300 000 euroa, Suomen UNICEF kertoo Facebook-sivullaan. Tämä riittäisi 20 000 lapsen hengen pelastamiseen maapähkinätahnassa mitattuna.

– Maapähkinätahnapussit ovat akuutin aliravitsemuksen ensihoitoon käytetty tuote, Haru selittää.

Vastaava kampanja menestyy myös Ruotsissa ja Norjassa

Vastaavan kaltainen Black Friday -kampanja on käynnissä myös Ruotsissa ja Norjassa. Keräys on lähtenyt naapurimaissakin vahvasti liikkeelle. Norjan keräystulos oli perjantaina aamulla jo yli 2 miljoonaa Norjan kruunua eli yli 200 000 euroa.

– Norjalaiset ja ruotsalaiset aloittivat kampanjansa jo alkuviikosta. Kyllä tästä pieni maaotteluhenki viriää, koska ensimmäisen 24 tunnin tulos on meillä niin ällistyttävä, Haru sanoo.

Lahjoituskampanjaa jatketaan ensi viikolle, jotta kaikki ehtivät mukaan.

– Lahjoittamisen lisäksi ihmiset ovat kutsuneet ystäviään mukaan Jemenin lasten tueksi. Haluamme varmistaa, että kaikilla on mahdollisuus osallistua.

400 000 lasta kärsii hengenvaarallisen vakavasta aliravitsemuksesta

UNICEFin keräyksen kohteena ovat Jemenin sisällissodan keskellä elävät lapset. Lahjoitusvaroilla toimitetaan lapsille ja perheille puhdasta vettä, hätäapuravintoa, lääkkeitä ja muuta tukea.

– Kaikesta, mitä teemme 79 prosenttia menee suoraan työhön maailman lasten hyväksi ja 21 prosenttia kattaa yhteenlasketut keräys- ja hallintokulut, Haru kertoo.

Jemenissä 400 000 lasta kärsii hengenvaarallisen vakavasta aliravitsemuksesta. Kaikista Jemenin lapsista 80 prosenttia tarvitsee tällä hetkellä humanitaarista apua selviytyäkseen.

Jemenin kriisi on tämän hetken laajin humanitaarinen kriisi maailmassa.

– Lämpimät kiitokset kaikille lahjoittaneille. Ihmisten auttamisen halu liikuttaa meitä syvästi, Haru toteaa. 

Lue myös:

    Uusimmat