Vastasyntyneen itku on hyvä merkki – tutkimus paljastaa huolestuttavan seikan hiljaisista vauvoista

Isä auttoi lapsensa maailmaan hotellin parkkipaikalla 1:52
Tämä isä auttoi lapsensa maailmaan parkkipaikalla.

Vastasyntyneen itku heti syntymän jälkeen on hyvä merkki ja kertoo vauvan terveydestä. Hiljaiset vauvat, jotka eivät itke, ovat sen sijaan suurentuneessa vaarassa menehtyä, vaikka he hengittäisivät aluksi normaalisti.

Tiedot käyvät ilmi Pediatrics-lehden julkaisemasta tutkimuksesta, jossa tarkasteltiin 20 000 vauvaa, jotka syntyivät neljässä eri sairaalassa Nepalissa.

Vauvoista 11 prosenttia ei itkenyt heti syntymän jälkeen, ja heistä 5 prosenttia ei myöskään hengittänyt. Vauvoista, jotka eivät itkeneet mutta hengittivät, 10 prosenttia lopetti hengittämisen minuutin sisällä syntymästä ja osa 5 minuutin sisällä. Itkuttomien riski menehtyä sairaalajakson aikana oli peräti 12 kertaa suurempi kuin vauvojen, jotka itkivät heti syntymän jälkeen.

Tulokset osoittavat itkuttomuuden olevan selvä merkki vastasyntyneen ongelmista ja suurentuneesta riskistä menehtyä silloinkin, kun vauva hengittää aluksi normaalisti. Tutkijat suosittavatkin, että kaikkia itkuttomia vauvoja pidettäisiin riskitapauksina ja heidän hengitystään oltaisiin valmiita avustamaan.

Copyright 2020 Duodecim. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.

Lue myös:

    Uusimmat