Varo, virhevalinnat vievät energiasi!

Tiesitkö, että ruokavalinnoillasi saatat madaltaa energatasoasi huomattavasti? Kun vältät seuraavia virhevalintoja, pysyt todennäköisemmin pirteänä.

Ruoka on kehon polttoainetta ja se, mitä syöt, vaikuttaa siihen, miten kehosi jaksaa. Mitä pimeämpää ja kylmempää on, sitä voimattomammaksi saatat olosi tuntea. Lue, mitä ruokia kannattaa välttää, jotta et niiden vuoksi vahingossa tule madaltaneeksi energiatasojasi.

Sokerinen aamupala

Käsitellyt hiilihydraatit, kuten sokeri ja valkoiset jauhot, voivat nostaa energiatasojasi hetkellisesti, mutta ne putoavat pian takaisin. Verensokerin piikit estävät sellaisten aivokemikaalien muodostumisen, jotka pitäisivät sinut valppaana. Välttele siis donitseja ja valitse proteiineja sisältävä aamupala.

Energiajuomat

Energiajuomien sisältämä sokeri ja kofeiini piristävät väliaikaisesti, mutta lopulta verensokerisi laskee alemmaksi kuin, mitä se oli ennen juoman nauttimista. Niinpä olosi on pian uupunut. Koska pienikin nestehukka voi tehdä voimattomaksi, tartu mieluummin vesilasilliseen, kun kaipaat virkistymistä.

Rasvaiset ruoat

Rasvaiset ja paistetut ruoat ovat vaikeita sulattaa. Sisäelimesi vievät verta muualta kehosta ruoansulatusta helpottaakseen ja siinä voi mennä jopa 6–8 tuntia. Kun energiasi on suunnattu ruoansulatukseen, et tunne oloasi kovin pirteäksi. Rasvaiset ruoat vaikuttavat negatiivisesti myös lyhytkestoiseen muistiin ja lihasten toimintaan.

Vähärautaiset ruoat

Rauta toimii välikätenä, kun kehosi yrittää käyttää hyödykseen nauttimiasi kaloreita. Jos et saa ruokavaliostasi tarpeeksi rautaa, tunnet auttamatta olosi väsyneeksi. Kokeile lounaaksi linssejä pinaatin kera. Rautapitoiset kurpitsansiemenet ovat puolestaan oiva valinta iltapäivän välipalaksi, jotta et väsähdä.

Punaviini

Lasillinen viiniä lounaalla voi tuntua joskus hyvältä idealta, mutta alkoholilla on rauhoittava vaikutus ja se saattaa toimia energiantappajana. Punaisissa viinirypäleissä on myös runsaasti melatoniinia, joka on unta edistävä hormoni. Älä kuitenkaan käytä alkoholia unilääkkeenäkään, vaan kokeile ennemmin lämmintä maitoa.

Aterioiden jättäminen väliin

Stressaavina päivinä voi aterioiden väliin jättäminen tuntua yksinkertaisimmalta ratkaisulta, mutta valitettavasti tällainen päätös syö energiaasi. Kehosi luulee nälkiintyvänsä ja alkaa säästää energiaa. Lisäksi tulet luultavasti kiukkuiseksi, joten ennestään huono päivä muuttuu vielä pahemmaksi.


(MTV LIFESTYLE)

Lähde: Fit Sugar

Lue myös:

    Uusimmat