Varo tätä hedelmää! Voi jopa kymmenkertaistaa lääkkeen vaikutuksen

Kanadalaistutkijoiden mukaan monet ihmiset eivät tiedä greippimehun ja tiettyjen reseptilääkkeiden haitallisesta yhteisvaikutuksista.

Tutkijat muistuttavat että greippien ja reseptilääkkeiden yhdistelmä voi johtaa vakaviin yliannostuksiin. Greippi estää tiettyjen lääkkeiden hajoamista maksassa, joka johtaa normaalia suurempiin lääkeainepitoisuuksiin. Lawson Health Research -insitituutin tutkijoiden mukaan markkinoilla on yli 40 lääkeainetta, joilla on vaarallinen yhteisvaikutus greipin kanssa. Lääkeaineiden joukkoon kuuluu muun muassa tietyjä verenpaine-, syöpä- sekä kolesterolilääkkeitä.

Suomen Sydänliiton mukaan greipillä voi olla haittavaikutuksia esimerkiksi Marevan-hoitoa saavalle potilaalle.

– Greippi- ja karpalomehu vaikuttavat varfariinin sekä monen muun lääkkeen aineenvaihduntaan. Ne estävät lääkkeiden hajoamista maksassa, minkä seurauksena lääkkeen pitoisuus elimistössä kasvaa. Marevan-hoitoa saavan potilaan ei ole hyvä juoda greippi- tai karpalomehua, koska ne lisäävät varfariinin vaikutusta, kerrotaan Sydänliiton sivuilla.

Kymmenkertainen vaikutus greipin kanssa

Kanadalaistutkijoiden mukaan lääkepitoisuudet voivat moninkertaistua elimistössä yhdessä greippimehun kanssa. Tämä puolestaan voi aiheuttaa vakavia oireita, kuten rytmihäiriöitä ja maksavaurioita.

– Yksi tabletti greippimehulasillisen kanssa voi vastata jopa viittä tai kymmentä tablettia vesilasillisen kanssa. Ihmiset eivät usko tätä, mutta voin todistaa tämän tieteellisesti, tohtori David Bailey kanadalaisesta instituutista totesi BBC:lle.

Tutkijat muistuttavat, että greippi ei suinkaan ole ainoa ruoka, joka voi vaikuttaa lääkkeiden toimintaan. Esimerkiksi tietyt antibiootit eivät toimi yhdessä maidon kanssa.

– Vaikka kaikki näistä yhteisvaikutuksista eivät olekaan kliinisesti merkittäviä, voi osa johtaa todella vakaviin seurauksiin.

Tutkijat neuvovat keskustelemaan lääkkeiden ja ruokien yhteisvaikutuksista aina oman lääkärin kanssa.

Lähteet: BBC, Sydänliitto

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja