Varo, näitä tauteja eläimet tartuttavat Suomen luonnossa!

Punkki ei suinkaan ole ainoa Suomen luonnossa ihmisiä tartuttava eläin, kertoo professori Olli Vapalahti. Hyttysten ja jyrsijöiden levittämät taudit voivat olla jopa hengenvaarallisia – tutustu listaan.

Pogostan tauti

Pogostan tautia levittävät hyttyset. Sen aiheuttaa Sindbis-virus. Oireita ovat muun muassa kuumeilu, ihottuma sekä lihas- ja nivelkivut. Koska kyseessä on virustauti, varsinaista lääkehoitoa ei ole: potilaalle voidaan ainoastaan antaa kipulääkkeitä. Pahimmillaan niveloireilu jatkuu vuosia.

Lehmärokko

Lehmärokko ei nimestään huolimatta tartu lehmistä vaan jyrsijöistä tai vaikka infektion saaneesta kissasta. Harvinaisen virusperäisen taudin aiheuttajavirus muistuttaa ominaisuuksiltaan isorokkovirusta – kun isorokon vastaiset rokotukset 1970-luvun lopulla loppuivat, tauti lisääntyi.

Oireita ovat ihokyhmyt sekä kuumeilu ja yleisoireet. Suomessa lehmärokkoa tavataan yksittäistapauksina. Jos potilaan immuniteetti on heikentynyt, tauti voi olla hengenvaarallinen.

Myyräkuume

Luonnonvaraiset jyrsijät levittävät myyräkuumetta. Suomessa siihen sairastuu vuosittain yli tuhat ihmistä, vuonna 2008 ennätyksellisesti yli 3 000. Oireina ovat esimerkiksi kuume, päänsärky, äkillinen likinäköisyys sekä vatsa- ja selkäkivut. Munuaiset voivat lakata toimimasta vähäksi aikaa.

Taudilla on kaksi piikkiä, toinen elokuussa ja toinen marras–tammikuussa. Mitä enemmän myyriä, sitä enemmän tautia. Tupakoitsijat ja metsän lähellä epätiiviissä taloissa asuvat ovat suuremmassa vaarassa sairastua.

Yleensä virusperäinen tauti paranee itsekseen, mutta joskus se voi aiheuttaa jälkioireita, kuten hormonipuutoksia. Yksi tuhannesta sairastuneesta kuolee.

Jänisrutto

Jänisruttoa aiheuttava bakteeri saadaan tavallisimmin hyttysenpuremasta. Se voi muun muassa nostaa kuumeen, aiheuttaa pistokohtaan haavauman ja tulehduttaa imusolmukkeet. Mikäli tartunnan saa hengitysteitse, seurauksena voi olla keuhkokuume. Tauti hoituu yleensä antibiooteilla.

Piia Simola/Studio55.fi

Kuvat: Colourbox.com ja Lehtikuva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja