Varma kesän merkki: Tämä ruokatuholainen taas vauhdissa!

Kesän ensimmäiset perunanvarsia ja tomaatteja tuhoavat koloradonkuoriaiset ovat löytyneet Etelä-Savosta ja Uudeltamaalta.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira on saanut tiedon 20.6. mennessä Etelä-Savossa Kangasniemellä sijaitsevasta uudesta esiintymästä, ja Uudellamaalla Pornaisista havaittiin muutama aikuinen kuoriainen. Nyt kaikkien viljelijöiden on tärkeää tutkia, löytyykö tuholaisia omasta perunamaasta.

Miten toimia koloradonkuoriaisen löydyttyä?

Epäiltäessä koloradonkuoriaista Evira kehottaa kaikkia havaitsijoita ottamaan välittömästi yhteyttä koloradonkuoriaisen havaintoilmoitusnumeroon, jossa viranomainen antaa ohjeet jatkotoimista. Tarkastuksista ja torjunnasta vastaavat Eviran ja elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskusten (ELY) tarkastajat. Omatoimiseen torjuntaan ei pidä ryhtyä.

Tarkkaile perunakasvustoasi juhannuksesta lähtien kerran viikossa. Tarkista myös jo nostetulle perunamaalle jääneet tai uudelleenkasvaneet varret, sillä nekin kelpaavat koloradonkuoriaiselle

Jos epäilet löytäneesi koloradonkuoriaisia, ota ne talteen, jotta havainto voidaan varmistaa. Laita epäilyttävä kuoriaisaikuinen, toukka tai lehdellä oleva munaryhmä esimerkiksi lasipurkkiin ja laita ruuaksi perunan lehtiä. Tarkastaja tekee kuoriaisen lajimäärityksen.

Merkitse kuoriaisen löytymispaikka peltoon kepillä, jotta paikka löytyy myöhemmin. Älä tallaa äläkä sekoita kasvustoa. Keskeytä työsi perunamaalla, kunnes olet ilmoittanut havainnosta kasvintarkastajalle ja keskustellut tilanteesta.

Tästä sen tunnistaa

Perunakasvustosta voi tähän aikaan löytyä sekä aikuisia koloradonkuoriaisia että kuoriaisen munia ja pian myös toukkia. Aikuisen noin senttimetrin pituisen kuoriaisen keltaisessa selässä on 10 mustaa pitkittäisraitaa. Kuoriaisen mannaryynin kokoiset keltaoranssit munat ovat tiiviissä ryhmissä lehtien alapinnoilla.

Vastakuoriutunut toukka on noin 1-2 millimetrin mittainen ja tummahko. Toukat kasvavat nopeasti ja niiden kuperan selkäosan väri muuttuu pian oranssinpunertavaksi. Alhaalla keskiruumiin kummassakin kyljessä on kaksi riviä mustia pilkkuja. Täysikasvuinen toukka on hieman yli senttimetrin mittainen.

Aikuiset kuoriaiset ja sen toukat syövät aluksi reikiä perunan lehtiin. Varsinaisen tuhotyön tekevät toukat, jotka massoittain esiintyessään syövät lehdet lähes kokonaan. Syödyt perunavarsistot muodostavat kasvustoon pesäkkeitä, jotka on helppo havaita muusta kasvustosta.

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja