"Varjoviisikko" ratkomassa hallituksen kiistoja – päähallituspuolueet eri mieltä niin sanotusta maastapoistumisverosta

Niin sanottu varjoviisikko on MTV Uutisten tietojen mukaan kokoontunut tänään ratkomaan hallituspuolueiden välisiä kiistakysymyksiä.

Hallituksen sisälle on perustettu muun muassa sisäpoliittisia kiistoja ratkomaan niin sanottu varjoviisikko, jota johtaa perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.). Varjoviisikon on tarkoitus myös linjata, mitä lakiesityksiä hallitus enää tuo kautensa lopulla eduskuntaan.

Kiistaa on ollut esimerkiksi niin sanotusta maastapoistumisverosta. Tarkoitus olisi verottaa varojen arvonnousua henkilön muutettua ulkomaille. Tällä voitaisiin puuttua maastamuuttoon, jonka tarkoituksena olisi välttää veroja. SDP ja vasemmistoliitto katsovat, että hallituksen keskenään sopimasta verosta pidetään kiinni. Keskustalainen valtiovarainministeri Annika Saarikko taas ei pidä veroa järkevänä. Valtiovarainministeriön reilut pari vuotta sitten tekemässä selvityksessä veromallia pidettiin ongelmallisena.

EU:n ennallistamisasetus hiertää

Eripuraa on hallituspuolueiden välille syntynyt myös esimerkiksi suhtautumisesta esimerkiksi EU:n ennallistamisasetukseen. Eduskunnan talousvaliokunnan käsittelyssä hallituspuolueet jakautuivat leirihin siten, että toisella puolella olivat vihreät ja vasemmistoliitto ja toisella keskusta, SDP ja RKP.

– Kysymys on siitä, että onko EU:lla oikeus näin paljon sanella mitä suojellaan, onko EU:lla oikeutta näin paljon puuttua metsäpolitiikkaan, ja ei voi tulla kohtuuttomia kustannuksia yhdelle jäsenvaltiolle. Esimerkiksi Suomi tarvitsee metsäteollisuutta. Eihän Saksakaan hyväksyisi sitä, että Saksan autoteollisuudelta vietäisiin toimintaedellytykset, sanoo maa- ja metsätalousministeri Antti Kurvinen (kesk.) MTV Uutisille.

Ympäristö- ja ilmastoministeri Maria Ohisalo (vihr.) korostaa, että hallitus on jo muodostanut asiasta yhteisen kannan ja vain viidesosa tässä vaiheessa arvioiduista noin miljardin euron vuotuisista kustannuksista on kohdistumassa metsiin.

– Valtioneuvoston kannassa on yhdessä jo sanottu se, mihin kokoomus ymmärtääkseni välikysymyksessään viittaa, että kansallisia kustannuksia täytyy alentaa reilusti ja kansallista liikkumatilaa täytyy varmistaa paljon. Tämän eteen teemme töitä, sanoo Ohisalo MTV Uutisille.

Suomen virallisen linjan päättää EU-asioista vastaava eduskunnan suuri valiokunta ensi kuun alkupuolella.

Lue myös:

    Uusimmat