Varjoista noussut Eveliina Piippo täysin eri linjoilla Suomen hiihtotähtien kanssa – "Typerää, että pitää luoda joku feikkielämä"

Eveliina Piippo: Toivon, että huomennakin sataisi lunta – kympillä lähdettävä maltillisesti liikkeelle 1:51
Eveliina Piippo: Toivon, että huomennakin sataisi lunta – kympillä lähdettävä maltillisesti liikkeelle.

Keväällä 2019 Suomen maastohiihtoseuraajien keskuudessa ihasteltiin Eveliinan Piipon menoa. Neljä vuotta ja vain 15 maailmancupin kilpailua myöhemmin 24-vuotias Piippo on valmis nousemaan häneltä pitkään odotetulle tasolle.

Vuodenvaihde 2018-2019 oli hienoa aikaa maastohiihtäjä Eveliina Piipolle. Hän ankkuroi Suomen kaksi kertaa kolmanneksi maailmancupin viestissä kokeneiden maajoukkuetoverien rinnalla. Lisäksi nuorten MM-kotikisoista Lahdesta irtosi henkilökohtainen hopeamitali.

20-vuotias Piippo valittiin Seefeldin MM-kisoihin. Odotukset nousivat hetkessä, ja rajusti.  

– Seefeldissä ajattelin, että nyt vain nostan taso vuosi vuodelta. Sitten tulinkin aika ryminällä alaspäin. Eihän sitä osannut ajatella, mutta suurimmalle osalle tulee välillä vähän vaikeuksia, Piippo kommentoi Planican MM-stadionilla vapaan 10 kilometrin väliaikalähdön aattona.

Seefeldin MM-viestissä Piippo romahti päätösosuudella, mikä oli alkusysäys uran taka-askelille. Tuon jälkeen hän esiintyi maailmancup-ladulla kaikkiaan vain kahdeksan kertaa kolmen seuraavan täyden kauden aikana.

Yksi tekijä oli muutto Yhdysvaltoihin. Treenireissu Denveriin marraskuussa 2019 johti lopulta siihen, että Piippo asettui harjoittelemaan ja opiskelemaan Yhdysvaltoihin noin kahdeksi vuodeksi. Siellä hänen apunaan oli muun muassa valmentaja Toni Roponen.

Myös terveysongelmia on ollut. Syksyllä 2020 iskivät selkä- ja lonkkavaivat, selkäoperaatio oli edessä tammikuussa 2021. Suomeen ja Pirkkalaan Piippo palasi asumaan noin vuosi sitten.

Moni piti Piipon ratkaisua muuttaa ison meren taakse vääränä huippu-urheilun näkökulmasta. Suorasanainen hiihtäjä pyrkii pohtimaan päätöksiään jälkikäteen ja ottamaan niistä tarvittavat opit talteen.

– En minä sitä kyllä kadu. Sieltä kuitenkin tarttui mukaan sellaisia juttuja, joita en Suomesta olisi noina vuosina voinut saada.  

– Pyrin elämään hetkessä. Veikkaan, että kun joskus paketoin uraani, osaan sitten katsoa taakse päin paremmin ja miettiä. Onhan se ollut erilainen matka kuin mitä ajattelin.

Sometauko venähti

Yksi hetkessä elämisen merkki on Piipon jo noin kahden ja puolen vuoden mittaiseksi venähtänyt tauko sosiaalisesta mediasta.

– Piti pitää kuukauden tauko.

– Eikä oikein houkuttele tulla takaisin, mutta eiköhän se pidä jossain vaiheessa palata. Alkaa olla lompakko sen verran ohut, Piippo naurahtaa.

Sosiaalinen media onkin tärkeä tulonlähde myös maajoukkuehiihtäjille. Esimerkiksi moninkertaiset arvokisamitalistit Krista Pärmäkoski, Kerttu Niskanen ja Iivo Niskanen päivittävät aktiivisesti tileilleen ja esittelevät yhteistyökumppaneitaan kymmenille tuhansille seuraajilleen.

Piippo on eri linjoilla, ainakin vielä. Ja kertoo kantansa harvinaisen suoraan.   

– Mielestäni meillä on oikea elämä tässä. Se on mielestäni typerää, että pitää luoda joku feikkielämä sinne puhelimen taakse. En ole kyllä kaivannut sitä yhtään.

Piippo ei törmännyt sosiaalisessa mediassa törkeisiin viesteihin. Maajoukkuetoveri Jasmi Joensuu on kokenut tämän.

– Kaikkensa kun pistää peliin ja kiitos seisoo siinä, että sanotaan, että lopeta hiihto, niin kyllähän se pahalta tuntuu. Mutta ei sitäkään saa ajatella liikaa, itse somealustojaan päivittävä Joensuu kommentoi.

"Toivon, että se tulisi vielä tälle kaudelle"

Piipolla on nyt alla onnistunein harjoituskausi vuosikausiin uuden valmentajansa Santeri Erolan johdolla. Se näkyy myös tuloksissa, sillä hän on hiihtänyt uransa kolme parasta henkilökohtaista maailmancupin sijoitusta (13, 14 ja 17) kuluvalla kaudella.

Planican MM-hiihtojen avausmatkallaan, viime lauantain yhdistelmäkisassa, hän oli 15:s perinteisen osuuden kaatumisesta huolimatta.

– Nyt kun siitä (kisasta) on kulunut pidempi aika, niin olen ehkä tyytyväisempi siihen perinteisen kuin vapaan osuuteen. Se ehkä vähän jopa huolestuttaa, kun se ei tullutkaan niin hyvin. Mutta se on nyt nollattu, Piippo ennakoi vapaan kympin alla.

– Siitä kisasta on hyvät ajatukset. Ei siinä tarvitse tehdä mitään ihmeitä.

Piippo on tyytyväinen siihen, että hän on saanut hinattua perustasonsa kahdenkympin kärkeen.

– Vielä on se kärkikympin sijoitus ottamatta. Toivon, että se tulisi vielä tälle kaudelle joko täällä tai sitten maailmancupissa.

Naisten maajoukkueen vastuuvalmentaja Jussi Piirainen näkee siihen mahdollisuuden jo tiistaina Planicassa "todella hyvällä onnistumisella".  

– Kolmella naisella (Niskanen, Pärmäkoski ja Piippo) on mahdollisuudet kymmenen parhaan joukkoon, ja ilman muuta on odotuksia myös sinne kuuden parhaan joukkoon.

Piippo haluaa hiihtää MM-laduilla kaiken sen, mitä valmennus hänelle tarjoaa.

– Se on ollut niin itsestäänselvyys itselleni, että tulen vielä takaisin. En ole sitä silla tavalla epäröinyt missään vaiheessa. Mutta osaahan tästä nyt nauttia enemmän, että saan harjoitella ja kilpailla terveenä, Piippo summaa.

Naisten vapaan 10 kilometrin väliaikalähtökisa alkaa Suomen aikaa kello 13.30. Suomen nelikon kisassa täydentää Jasmi Joensuu. Planican MM-hiihtojen ohjelman näet tästä linkistä.

Kerttu Niskanen: "Jalan kunto on ihan ok – toivon, että olen huomenna viivalla" 3:08
Kerttu Niskanen: "Jalan kunto on ihan ok – toivon, että olen huomenna viivalla."

Lue myös:

    Uusimmat