Mainos

Varhaisperunaa juhannuspöytään

Varhaisperunaa on jo saatu pieniä maistiaiseriä, mutta tällä viikolla tarjolla olevan perunan määrä kymmenkertaistuu. Uudet perunat kuuluvat suomalaiseen kesään ja erityisesti juhannukseen, jolloin on perinteisesti päästy maistelemaan kesän ensimmäisiä uuden sadon perunoita.

Varsinainen varhaisperunakauden avaus tapahtuu juhannuksen alla, jolloin vietetään Kotimaiset Kasvikset ry:n nimeämää Varhaisperunoiden ja varhaisvihannesten juhlaviikkoa.

Tuttuun tapaan ensimmäiset varhaisperunat tulevat Turunmaan saaristosta. Varhaisperunoista 70 prosenttia viljellään Varsinais-Suomessa ja loput pääosin eteläisen Suomen ja ruotsinkielisen Pohjanmaan alueilla.

Katteen alla kasvaneet varhaisperunat ovat etupäässä Timoa, ja jonkin verran tarjolla on myös Siikliä. Muita pienemmällä alalla kasvatettavia lajikkeita ovat Arielle, Rikea, Velox ja Amazone.

Kasvissadon huippusesonki elokuussa

Kesän edetessä siirrytään ilman harsoa kasvatettuihin kesäperunoihin. Lajikevalikoimassa Siikli, Rikea, Velox ja Amazone lisäävät osuuttaan ja mukaan tulee muitakin lajikkeita.

Kesäperuna on varastoimatonta, suoraan pellolta myyntiin toimitettavaa perunaa. Kesän lähetessä loppuaan siirrytään varastoitaviin perunoihin, jotka jo luokitellaan väritunnisteiden mukaan eri käyttötarkoituksiin.

Varhaisvihanneksissa satokausi etenee samaan tapaan kuin perunoillakin. Kiinankaalia, jäävuorisalaattia, tilliä, porkkanaa, naurista ja sipulia saadaan kesäkuun edetessä enenevästi.

Huhtikuun lopulla istutetut kukkakaalit ja parsakaalit alkavat valmistua nekin. Keskikesällä eletään kasvukautta, jolloin satoa on hyvin saatavilla. Heinäkuussa kasviksia kannattaa jo suosia sydämensä kyllyydestä, vaikka huippusesonki ajoittuukin elokuulle.

Lähde: Ruokatieto

Kuvat: Lehtikuva

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.