Vapauta sisäinen grillaajasi! Vinkit grillin keväthuoltoon

Grillit kaivetaan nyt ulos varastoista. Talven aikana grilleihin on kerääntynyt pölyä ja niiden kunto on saattanut heikentyä. Lue, mitä tulee ottaa huomioon grillin keväthuollossa ja puhdistuksessa.

Kuukausia varastossa ollut grilli kerää pölyä ja muuta likaa. Joskus grilli on voitu varastoida putsaamattomana kesän viimeisen grillauksen jälkeen, jolloin vanhentunut ruoka ja rasva ovat pinttyneet grillin pintaan.

– Grillin puhdistaminen kannattaa, koska kukaan tuskin haluaa syödä likaista ruokaa. Puhdistusperiaate on sama miltei kaikilla grilleillä: kuumenna grilli ja puhdista grilliharjalla ritilät puhtaaksi. Lika lähtee paremmin, kun grilli on kuumentunut. Grillin ulkopuoli kannattaa putsata kuivalla liinalla, mutta toki säilytyspeite auttaa ulkopintoja pysymään puhtaana läpi vuoden, kertoo Gigantin tuotepäällikkö Antti Pakarinen.

VINKIT GRILLIN PUHDISTUKSEEN

1. Puhdista grilli lämpimänä

Lika irtoaa helpommin, kun grilli on lämmin.

2. Puhdista grilli säännöllisesti

Puhdistaa grilli jokaisen käyttökerran jälkeen. Muista putsata myös grillausvälineet, kuten lastat ja pihdit.

3. Käytä puhdistamiseen grilliharjaa

Grilliharjalla lika irtoaa paremmin. Jos sinulla on vanhempi grilli, jossa on valurautaritilät, älä käytä teräsharjaa, vaan siihen sopivaa harjaa. Voit käyttää myös grillaukseen sopivia puhdistusaineita puhdistamista helpottamaan.

4. Öljyä valurautaritilät

Jos sinulla on vanhempi grilli, jossa on valurautaritilät, öljyä ritilät ennen ja jälkeen grillauksen. Öljyn avulla ruoka irtoaa paremmin ritilästä.

5. Säilytä grilli peitteen alla myös kesällä Grillin ulkopinnan voi puhdistaa liinalla, mutta jos käytät peitettä, pinta pysyy pidempään siistinä ja grilliin ei pääse esimerkiksi siitepölyä tai muita epäpuhtauksia.

6. Muista myös kaasugrillin pohja ja polttimet Puhdista grillin pohja ja polttimet säännöllisesti.

7. Vaihda rasvankeräysastia

Rasvankeräysastia on hyödyllinen, sillä sen avulla vältät sotkemasta grilliäsi ja voit kerätä talteen grilliruoasta tippuvan rasvan. Muista vaihtaa astia kuitenkin tarpeeksi usein.

– Paras tapa pitää epäpuhtaudet poissa grillistä, on puhdistaa se joka kerta ruoanlaiton jälkeen, Pakarinen muistuttaa.

Vanhempien grillien ritilät ovat valurautaa, joten ennen käyttöönottoa ritilä on hyvä öljytä ja kuumentaa.

– Vanhat valurautaritilät on hyvä öljytä aina ennen ja jälkeen käytön. Nykyään valurautaritilät ovat pinnoitettuja ja niihin tarvitsee lisätä öljyä vain käytön yhteydessä.

Grillin keväthuolto takaa turvallisen grillauksen

Ennen grillikauden aloittamista on syytä huoltaa grilli kunnolla, jotta grillaus on turvallista. Kaasugrillien kohdalla pitää muistaa tarkistaa muutama kohta ennen niiden käyttöönottoa.

• Tarkista kaasuletku ja sen liitokset, ettei niissä ole halkeamia. Kaasuletkun kunnon voi selvittää esimerkiksi siten, että sivelee saippuavettä letkuun ja varmistaa, ettei pintaan tule kuplia. Letku pitäisi vaihtaa parin vuoden välein ja tarkistaa säännöllisesti.

• Kaasugrillin polttimet ja brikettigrillin pohja on hyvä puhdistaa, kun grilli on viileä.

• Jos grilli ei enää lämpene tasaisesti tai näyttää siltä, että se palaa puhki tai ei pysy kasassa, kannattaa hankkia uusi grilli. Gigantti ottaa vastaan vanhat grillit ja kierrättää ne.

Lähde: Gigantti

Lue myös:

    Uusimmat