Vantaan sellimurhan ei pitänyt olla mahdollista tapahtua – poliisikansanedustaja MTV:lle: "Aivan käsittämätön lapsus tässä systeemissä"

Murharyhmä: Vankien välinen väkivalta – miten matkasellejä pitäisi valvoa? 10:33
Rikospaikan Murharyhmä: Miten matkasellejä pitäisi valvoa?

Alkuvuonna tapahtunut Vantaan sellimurha ja vankien välinen väkivalta puhutti Rikospaikan Murharyhmän jäseniä.

– Vankila on osa turvallisuuskoneistoa ja vankilan sisällä pitää olla riittävän turvallista kaikille. Tässä on tapahtunut se, mitä ei pitäisi tapahtua, Hämeenlinnan rikosseuraamuskeskuksen johtaja Kaisa Tammi sanoi Vantaan sellimurhasta.

Matkaselleissä ei ole kameravalvontaa. Kansanedustaja, rikosylikomisario (vv.) Jari Kinnunen piti tätä käsittämättömänä. 

– Ihmettelen suuresti, ettei matkasellejä voi valvoa teknisesti. Se on aivan käsittämätön lapsus tässä systeemissä, Kinnunen sanoi.

Vankilan toimia tutkitaan

Sellimurhan uhri, 21-vuotias Nico, surmattiin sadistisesti Vantaan vankilan matkasellissä tammikuun lopussa. Uhriin oli kohdistettu raakaa väkivaltaa yli kahden vuorokauden ajan.

Miten on mahdollista, ettei kukaan vankilan henkilökunnasta ylipäänsä huomannut mitään?

– Se tuntuu järkyttävältä ja oudolta, Tammi jatkoi.

Poliisi aloitti tapahtumien jälkeen esitutkinnan myös vankilan henkilökunnan toiminnasta.

Sellimurhasta syytettynä ovat Perttu Oskari Pyynönen ja Abshir Diini Muye. Käräjäoikeus antaa jutussa tuomion sen jälkeen, kun syytetyille välituomiossa määrätty mielentilatutkimus ja vaarallisuusarvio ovat valmistuneet.

Toinen murhasyytetty yritti jo aiemmin murhata

Rikospaikan Murharyhmän jäsen, rikostarkastaja (evp.) Petri Rainiala oli tutkinnanjohtajana Pyynösen aiemmassa jutussa, josta hän sai pitkän vankeusrangaistuksen.

Pyynönen tuomittiin viime vuoden maaliskuussa murhan yrityksestä, ampuma-aserikoksesta ja huumausainerikoksesta 10,5 vuoden vankeuteen. Tuomio ei ole lainvoimainen.

Pyynönen yritti loppuvuodesta 2020 surmata veitsellä nuoruudenystävänsä, koska tämä oli ollut suhteessa hänen entisen naisystävänsä kanssa. Tekoa varten Pyynönen oli värvännyt kaksi apuria ja punonut juonen, jolla uhri saataisiin syrjäiselle parkkipaikalle Helsingin Vuosaareen.

– Jäi käsitys, että hän ihannoi tämmöistä rikollista käyttäytymistä ja gangstakulttuuria. Käyttäytymismallia haettiin vähän kuin elokuvamaailmasta. Se käsitys todellisesta vankilamaailmasta ei ollut ihan realistinen, Rainiala arvioi Pyynöstä.

Vankilassa vallitsee rinnakkaistodellisuus

Kinnusen mukaan vankilassa ja vankien välillä vallitsee rinnakkaistodellisuus. Vankilan oma alakulttuuri.

– Haetaan statusta sillä, että tehdään jotain todella raakaa, Kinnunen sanoi.

Tammi kertoi, että vankien välisiä väkivaltatapauksia tulee vuosittain ilmi toistasataa. Useimmat niistä ovat lieviä, kuten nyrkkitappeluita. Vakavampia tekoja, joissa uhrille aiheutuu vakavampia vammoja, on selvästi vähemmän.

Väkivallan taustalla on usein huumekauppaa ja siihen liittyvää painostusta sekä velanperintää.

Katso videolta Rikospaikan Murharyhmän koko keskustelu.

Lue myös:

    Uusimmat