Vantaan kunniamurhan uhrin isä toivoo syytetylle kuolemantuomiota – "Tulisin katsomaan paikan päälle"

MTV:n rikostoimittajat: Helsingin tietomurto huolettaa lasten vanhempia 10:45
MTV:n rikostoimittajat keskustelivat keskiviikkona kunniaväkivallasta.

Poliisi teki laajat kuulustelut Vantaalla 29. joulukuuta 2023 tapahtuneen henkirikoksen tiimoilta. Se kuuli muun muassa uhrin Irakissa asuvia vanhempia tulkin välityksellä.

Syyttäjä vaatii vuonna 1980 syntyneelle irakilaismiehelle elinkautista vankeusrangaistusta murhasta. Murhasta syytetty mies on kiistänyt syyllistyneensä henkirikokseen ja sen, että hänellä olisi mitään tekemistä uhrin kuoleman kanssa.

Syyttäjän mukaan rikoksen motiivina oli miehen kunniaan liittyvä asia ja se, ettei tämä hyväksynyt avioeroa ja vaimon uutta suhdetta.

Uhrin isä kertoi poliisille tienneensä naisen jättäneen 2-vaiheen avioerohakemuksen joulukuun alkupuolella.

– Tiedän että (uhri) haki noin 1,5 vuotta sitten eroa, mutta meidän sukumme kannusti häntä olemaan eroamatta. Sitten kuitenkin 12.12.2023 (uhri) haki avioeron 2-vaihetta ja me sukuna suostuimme siihen myös.

Nainen oli kertonut, että syytetty kohteli lapsia ja häntä itseäänkin huonosti ja oli pahoinpidellyt kaikkia lapsia ja erityisesti vanhinta, isä sanoi kuulusteluissa.

Isän mukaan mies ei perheen asuessa Irakissa uskaltanut kohdella vaimoaan huonosti, koska vaimon suku oli siellä. Poliisille nainen ei ollut uskaltanut ilmoittaa, sillä pelkäsi, että viranomaiset vievät lapset häneltä pois.

– Uskon, että (syytetty) on tehnyt tämän teon, koska (syytetty) oli mustasukkainen ja itsekän. Hän oli myös kateellinen (uhrille) koska (uhri) alkoi menestyä elämässä, oli oppinut kieltä ja aloitellut liiketoimintaa, isä sanoi.

– Mustasukkaisuus näkyi sitten, hän aina pahoinpitely (uhria) jos hän huomasi, että (uhrilla) menee paremmin kuin hänellä itsellään.

Myös uhrin äiti kuvaili syytetyn olleen mustasukkainen ja itsekäs. Äidin mukaan tytär oli kertonut miehen repineen häntä hiuksista, kaataneen lattialle ja raahannen sen jälkeen lattialla.

– Ja siis (uhri) pelkäsi (syytettyä), juttelin siitä monta kertaa, äiti sanoi.

Sekä isä että äiti kertoivat vaativansa syytetylle rangaistusta ja korvauksia. Isä sanoitti vaatimuksiaan poliisille vielä yksityiskohtaisemmin.

– Vaadin ehdottomasti tekijälle rangaistusta. Jos Suomessa olisi kuolemantuomio, niin vaatisin sitä, ja tulisin itse katsomaan vielä paikan päälle, kun (syytetty) tapetaan. Nyt vaadin kovinta tuomiota mitä rikoslaki sallii.

Itä-Uudenmaan käräjäoikeus käsitteli asiaa istunnoissaan tällä ja viime viikoilla. Tapauksen osapuolet antavat asiasta loppulausuntonsa ensi viikon perjantaina. Samalla oikeus odotettavasti kertoo, koska se antaa tuomionsa.

Lue myös:

    Uusimmat