Vanki pelasti sellitoverinsa hirttäytymiseltä Helsingissä, vankilalle moitteet

Vanki kanteli tilanteesta apulaisoikeusasiamiehelle, joka antaa ratkaisussaan moitteita vankilalle. 

Vanki pelasti hirttäytymistä yrittäneen sellitoverinsa kesken teon yöllä Helsingin vankilassa. Vangin mukaan sellitoveri oli ollut jo pidempään itsetuhoinen. Vanki kanteli tilanteesta apulaisoikeusasiamiehelle.

Apulaisoikeusasiamies Mikko Sarja antaa ratkaisussaan moitteita vankilalle.

Näin tilanne eteni vangin mukaan

Vangin mukaan hirttäytymistä yrittänyt sellitoveri oli kertonut hänelle itsetuhoisista ajatuksistaan, joista vanki oli omien sanojensa mukaan ilmoittanut vartijalle. 

Lisäksi vanki oli vaatinut samalta vartijalta kaksi kertaa sellin vaihtamista ja selittäneensä, ettei uskalla nukkua sellitoverin mielentilan ja levottomuuden vuoksi. Myös sellitoveri oli pyytänyt saada vaihtaa selliä.

Vangin mukaan hän oli kertonut myös toiselle vartijalle sellitoverinsa ongelmista ja itsetuhoisista ajatuksista. Tällöin sellitoveri oli haettu tarkkailuun yön yli, jonka jälkeen hän palasi takaisin selliin.

Seuravana yönä vanki oli herännyt siihen, että sellitoveri yritti hirttäytyä vessassa. Vanki oli nostanut hänet pois ja ottanut hänen kaulastansa pois vaatteen, johon sellitoveri oli yrittänyt hirttäytyä.

Vangin mukaan sellitoveri oli myös viiltänyt itseään, jonka myötä vessan lattialla oli verta.

Sellitoveri vietiin pois, mutta vangin pyyntöön sellinvaihdosta tai vessan siivoamisesta ei suostuttu. Vangin mukaan vartijat eivät olleet edes katsoneet vessaa.

Vartija osittain eri mieltä

Vartijan mukaan hän ei ollut saanut tietoa vangin sellitoverin itsetuhoisuudesta ja pyynnöistä vaihtaa selliä. Apulaisoikeusasiamies katsoi, että tapauksessa jää epäselväksi, mitä vangin ja vartijan välillä oli minäkin päivinä tarkkaan ottaen keskusteltu. 

– Kertomusten ollessa ristiriitaiset minulla ei ole perusteita katsoa, että kantelijan tarkoittama vartija olisi saanut tiedon kantelijan sellitoverin itsetuhoisuudesta ja jättänyt ryhtymättä toimenpiteisiin asiassa, apulaisoikeusasiamies toteaa. 

Tilanteesta on myös Helsingin vankilan selvitys ja Rikosseuraamuslaitoksen oikeusyksikön lausunto. Niissä todettiin, että vanki ja sellitoveri olisi voitu sijoittaa eri selleihin, jolloin vangille ei olisi syntynyt käsitystä, että hän olisi ollut vastuussa sellitoverinsa terveydentilan huolehtimisesta.

Lisäksi sellin kunto olisi tullut tarkistaa välittömästi, selli olisi pitänyt asettaa käyttökieltoon ja viedä vanki muualle. 

Vangin kohdalla epäonnistuttiin perusoikeuksien turvaamisessa, toteaa apulaisoikeusasiamies ratkaisussaan. 

Apulaisoikeusasiamiehen mukaan Rikosseuraamuslaitoksen ja Valtiokonttorin tulee harkita, miten oikeudenloukkaus hyvitetään vangille.

Lue myös:

    Uusimmat