Mainos

Vanhemmat taistelevat saadakseen tytölleen nimen Ammu – "Tiesimme, ettei se ole helppoa"

Vanhemmat Ann-Katri ja Roope Ervasti tiesivät, ettei siitä tulisi helppoa. Siitä huolimatta pariskunta päätti lähteä taisteluun saadakseen ensimmäisen yhteisen lapsensa toiseksi nimeksi Ammun.

Myrsky Ammu Emilia Ervasti täyttää pian vuoden ja kolme kuukautta. Virallista nimeä tytöllä ei vielä ole, sillä tytön toista nimeä ei ole hyväksytty lapselle sopivaksi.

Saatuaan nimilautakunnalta hylkäyksen tyttärensä nimestä päättivät Raaseporin Pohjankurussa asuvat Ervastit viedä asian Helsingin hallinto-oikeuteen. Viime viikolla hallinto-oikeudelta tuli kielteinen päätös.

– Nimeä ei ole hyväksytty sillä perusteella, että siitä voi koitua lapselle ilmeistä haittaa. Yhtenä perusteena oli aikoinaan myös se, että on olemassa maataloustuotantoon käytettävä Ammu-tietokoneohjelma, Ann-Katri naurahtaa.

Naisen mielestä väitteet ovat yliampuvia. Pariskunnalle Ammu nimi on tärkeä, sillä se kuului aikanaan Roopen isoäidille.

– Ammu oli mieheni isoäidin kutsumanimi useamman vuosikymmenen ajan ja koska isoäiti oli Roopelle tärkeä ihminen, haluamme nimellä kunnioittaa hänen muistoaan.

Läänintaiteilijana aikoinaan tunnettu Ammu eli Maija-Leena Ervasti sai nimensä alun perin siitä, että se oli helposti lausuttavissa. Ammu nimittäin toivoi lastenlastensa kutsuvan häntä ruotsalaisittain Fammuksi, mutta kyseinen nimi ei taipunut lasten suuhun. Fammusta tuli siis Ammu.

”Loppuun asti mennään”

Ervastit valittavat hallinto-oikeuden päätöksestä korkeimpaan oikeuteen. Pariskunta on päättänyt, että nimiasia viedään loppuun asti.

– Tiesimme alusta asti, ettei Ammu-nimen saaminen olisi helppoa. Olemme kuitenkin päättäneet mennä asian kanssa loppuun asti. Missään vaiheessa ei ole tullut sellaista oloa, että annettaisiin olla, sen verran tärkeä tämä asia on, Ann-Katri korostaa.

Ilta-Sanomat kertoi Ervastien nimitaistosta viime viikolla. Jutun julkaisemisen jälkeen Ammu-nimeä on kritisoitu ympäriinsä. Ann-Katri kuitenkin suhtautuu arvosteluun tyynesti. Hänellä oli itselläänkin epäilynsä erikoisia nimiä kohtaa.

– Kun aloimme selvitellä nimiasiaa, tutkin millaisia nimiä Suomessa on aiemmin annettu ja ensin minäkin ihmettelin, miten joku on voinut antaa lapsensa nimeksi Ladan, Kaljan tai Munan. Pitää kuitenkin ymmärtää, että on olemassa erilaisia perusteita antaa lapselle nimi, hän toteaa.

Ervastit ovat varautuneet siihen, että päätöstä Myrskyn toisesta nimestä saadaan vielä odottaa. Perhe on kuitenkin lähdössä keväällä lomalle, minkä vuoksi Myrskylle on nyt saatava virallinen nimi ja viralliset paperit.

– Ilmoitamme maistraattiin, että hän on Myrsky Emilia Ervasti ja kun Ammu-prosessi on ohi saamme tietää, voimmeko lisätä nimeen Ammun vai jääkö nimi sellaiseksi, Ann-Katri kertoo.

Mainos

Lisää aiheesta

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.