Mainos

Vanhemmat syytteessä pikkupojan julmasta kohtelusta – Syyte: Pidettiin nälässä, käsiä ja jalkoja teipattiin yhteen, pakotettiin syömään lattialla

0:21

Syyttäjän mukaan tekoaikaan 5-6-vuotias poika joutui vanhempiensa törkeän pahoinpitelyn uhriksi perheen asuessa purjeveneessä muun muassa Helsingin edustalla kesällä ja syksyllä 2015. Pojalla on atooppinen iho, jonka hoito syyttäjän mukaan laiminlyötiin. Kun pojalle tuli kutisevaa ihottumaa, häntä rangaistiin ihon raapimisesta.

Helsingin käräjäoikeudessa luetun syytteen mukaan käsiä teipattiin yhteen vartalon eteen tai taakse, ja joskus myös jalkoja teipattiin. Hänelle annettiin syyttäjän mukaan niukasti ravintoa ja hänet pakotettiin syömään ja nukkumaan lattialla.

– Silloin kun hän on ollut lattialla, myös näillä kerroilla hänen kätensä on ollut teipattuna. Hän on joutunut lattialla yrittämään suulla saada leipäänsä. Häntä ei ole kukaan siinäkään tilanteessa avustanut ravinnon saamiseksi, kihlakunnansyyttäjä Kaisa Ahla kuvaili oikeudessa.

Joskus kädet ovat olleet teipattuna myös yön aikana. Lisäksi häntä saatettiin käyttää rangaistuksena viileässä suihkussa tai pitää suljettuna purjeveneen kajuuttaan, syytteen mukaan pitkiäkin aikoja.

Molemmille vanhemmille vaaditaan vankeusrangaistusta törkeästä pahoinpitelystä ja vapaudenriistosta. 

Äitiä syytetään saksilla tökkäämisestä

Syyttäjän mukaan pojan iho oli kuivunut kauttaaltaan. Iho haavautui ja arpeutui raapimisen takia. Pakarat ja istuinalue paksuuntui sekä pojan pituuskasvu ja kehitys viivästyivät.

Poika otettiin veneestä huostaan lokakuussa 2015 yhdessä pienemmän sisarensa kanssa, jonka hoitoa syytteet eivät kuitenkaan koske. Syytteen tukena on useita asiantuntijalausuntoja pojan voinnista.

Huostaanoton jälkeen pojan paino kasvoi yli kymmenellä kilolla marraskuuhun 2016 mennessä. Myös pituuskasvu normalisoitui.

Pojan äitiä syytetään myös törkeästä pahoinpitelystä saksilla käsivarteen tökkäämällä, ilmeisesti teippien poiston yhteydessä. Pojalle aiheutui teosta verta vuotava haava. Äiti on kertonut, ettei muista tapahtumaa.

Vanhemmat kiistävät rikokset

Vanhemmat kiistävät syyllistyneensä mihinkään rikokseen, kun he hoitivat 5-6-vuotiaan pojan ihosairautta. Teippaamisen tarkoituksena oli heidän mukaansa estää pojalta atooppisen ihon raapiminen saamiensa ohjeiden mukaisesti.

– Käsien teippaamista on tapahtunut, mutta katsotaan että se on tapahtunut lääkäreiltä ja neuvolasta saatujen ohjeiden mukaan. Muutamia kertoja on pöydän vieressä syönyt rangaistukseksi raapimisesta, äidin puolustus vastasi syytteeseen.

Syyttäjän mukaan vanhemmat myönsivät käsien yhteen teippaamisen esitutkinnassa. Oikeudessa äiti kiisti yhteen teippaamisen.

Vanhempien mukaan poika ruokaili lattialla ja jätettiin vailla herkkuja kasvatuksellisena keinona. Tarkoitus oli rangaista poikaa ihonsa raapimisesta tai muusta huonosta käytöksestä. Poika oli vanhempien mukaan vaikeahoitoinen.

– On kasvatustarkoituksessa kehotettu syömään ja nukkumaan lattialla. On nukuttu pehmeällä alustalla, patjalla, ei lattialla, isän puolustus totesi.

Vanhempien mukaan pojan kasvun hidastumiselle 5-vuotispäivän jälkeen on löydettävissä muitakin selityksiä kuin aliravitsemus, esimerkiksi lapsen synnytyksessä kärsimä hapenpuute tai perinnölliset tekijät.

Kokenut purjehtija ilmoitti

Oikeudessa kuultiin todistajana perheen veneessä noin viikon viettänyttä kokenutta merenkävijää, joka oli lähtenyt perheen luotsiksi isän pyynnöstä kesällä 2015.

Tarkoituksena oli ollut lähteä veneellä eteläiseen Eurooppaan, mutta kova merenkäynti ja lasten merisairaus saivat seurueen kääntymään takaisin ennen Tukholmaa. Hän otti yhteyttä sosiaaliviranomaisiin kotikaupunkiinsa päästyään.

– Minusta se oli käsittämättömän kovaa ja voisiko sanoa jopa julmaa. Ei pikkulapsia noin käsitellä, iäkäs mies sanoi oikeudelle.

Hän kuvaili tunnelmaa veneessä jännittyneeksi ja oudoksi.

Todistaja: Nälkäinen poika

Hänen mukaansa pojalle saatettiin sanoa monta kertaa päivässä tämän olevan tyhmä ja oppimaton myös vieraan läsnäollessa. Pojan käytös ei antanut miehen mielestä aihetta moitteille.

Hänet saatettiin komentaa tunneiksi yksikseen peräkajuuttaan pienestäkin poikittaisesta sanasta tai väärästä teosta. Joka ruokailulla poika hotkaisi ruuan lattialla, kun pienempi sisarus sai syödä pöydässä. Selitykseksi kerrottiin, että poika ei osaa syödä sotkematta.

– Miten se poika minulta kysyi aina kun silmä vältti, että "Hei, kysy isiltä saanko mä leipää".

Juttua käsiteltiin Helsingin käräjäoikeudessa keskiviikkona. Seuraava käsittelypäivä jutulle on 20. huhtikuuta, jonka jälkeen käräjäoikeus antaa asiassa tuomion.

Pojan asianajaja vaatii vanhempia maksamaan pojalle 18 500 euron korvaukset muun muassa kärsimyksestä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.