Vanhat puut ja oksat koristavat pihaa kauniisti

Puita ja pensaita usein karsitaan näin loppusyksystä ennen pakkasten tuloa. Luonnonsuojeluliitto kuitenkin suosittelee hyödyntämään niitä luonnon monimuotoisuuden apureina.

Ennen talvea ei kannata katkoa puita ja risukoita, sillä esimerkiksi västäräkki, punarinta, harmaasieppo, peukaloinen ja pikkunisäkkäät sekä sisiliskot hyödyntävät puussa eläviä hyönteisiä ravintonaan.

– Kaadetun tai itsekseen kuolleen vanhan puun rungon tai sen oksan voi jättää maapuuksi tuomaan hyönteisille, esimerkiksi kovakuoriaisille elinympäristöjä ja ruokaa. Samalla maapuu toimii lintujen ravinnonlähteenä sekä kauniina, mielikuvitusta herättelevänä koristepuuna, neuvoo biologi Riku Cajander.

Kuivuneet oksat ja vanhat puut ovatkin todellinen puutarhan kaunistus, sillä lumen sataessa niiden päälle ne ovat kuin taideteoksia. Laittamalla pieniä lyhtyjä puiden ja oksien alle, luot pihallesi jännittävää ja taianomaista tunnelmaa.

Karsittuja oksia voi myös koota puutarhassa keoksi. Sen väleihin ja koloihin muodostuu oma pienilmastonsa, johon asettuu elämään muun muassa erilaisia kasveja ja sammalia. Pikkunisäkkäät, kuten siili, löytävät sen kätköistä suojaa ja jopa talvehtimispaikan.

Eri ikäiset puut ja pensaat sekä erirakenteinen kasvillisuus lisäävät pihalla luonnon monimuotoisuutta ja tuovat vaihtelevuutta ja elävyyttä pihan ilmeeseen. Kotimaiset luonnonpuut, kuten tammi, raita, tuomi ja metsälehmus elättävät runsaasti hyönteisiä, joita pikkulinnut puolestaan käyttävät ravinnokseen.

– Monilajinen ja -muotoinen piha on kestävämpi ilmastonmuutoksen seurauksia, kuten poikkeuksellisia sääoloja tai lisääntyviä hyönteistuhoja vastaan. Se yllättää omistajansa värikkyydellään ja tarjoaa paljon enemmän mahdollisuuksia luoville puutarhureille kuin sileäksi leikattu paljas nurmi, kertoo LUMO2010-vuoden koordinaattori Hannele Ahponen Suomen luonnonsuojeluliitosta.

Tiheään rakennetuilla asuinalueilla pienet nurmikot haravoidaan usein esteettisistä syistä. Puiden lehtiä voi jättää kuitenkin harkitusti haravoimatta ja maatumaan luonnonmukaisen nurmen päälle, sillä niistä tulee madoille ja maan mikrobeille ravintoa ja nurmelle palautuu ravinteita. Lehdet voi myös halutessaan silputa ruohonleikkurilla pienemmäksi.

Kuvat: Shutterstock

(MTV3)

Lue myös

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja