Vanhanen MTV:n Uutisextrassa: Manner-Suomen tulee kunnioittaa Ahvenanmaan itsehallintoa joukkojen sijoittamispäätöksessä

Eduskunnan puhemies Matti Vanhasen (kesk.) mukaan Manner-Suomessa tulee kunnioittaa Ahvenanmaan vahvaa itsehallintoa.

Vanhanen sanoi tällä viikolla, että olisi Suomen puolustuksen kannalta eduksi, jos Ahvenanmaalle sijoitettaisiin Suomen joukkoja, mutta aloitteen tulisi tulla Ahvenanmaan suunnalta. Ahvenanmaan päättäjät torjuivat ajatuksen yksimielisesti. 

MTV:n Uutisextrassa vierailleen Vanhasen mukaan hänen ehdotukseensa ei sisältynyt pienintäkään odotusta siitä, että Ahvenanmaan pitäisi ottaa kantaa asiaan.

– He tekevät sen jos näin katsovat. Ahvenanmaan asema on erityinen, ja se perustuu kansainvälisiin sopimuksiin. Sen itsehallinto on vahva ja Manner-Suomessa pitää kunnioittaa sitä.

Ahvenanmaa demilitarisoitu

Vanhasen mukaan Ahvenanmaan päättäjien yksimielinen kanta asiaan kertoo syvyydestä, jolla Ahvenanmaalla suhtaudutaan heidän erityiseen kansallispoliittisen asemaan.

– He ovat varmasti keskustelleet siitä. Manner-Suomen puolella ei kannata kantaa huolta siitä, että ahvenanmaalaiset eivät olisi sitä kysymystä miettineet. Varmasti ovat.

Vanhanen muistuttaa, että puolustusvoimat on informoinut olevansa ajoissa Ahvenanmaalla, jos puolustusta tarvitaan. 

– Suomen velvollisuus on puolustaa Ahvenanmaata ja me emme kyseenalaista sitä, etteikö Ahvenanmaata pystyisi puolustamaan nykyjärjestelmällä. 

Ahvenanmaa on nykyisellään demilitarisoitu, joten siellä ei ole lainkaan pysyviä joukkoja tai tukikohtia.


Lue myös:

    Uusimmat