Ahvenanmaan maakuntaneuvos MTV Uutisille: Emme aio tehdä aloitetta suomalaisista sotilaista Ahvenanmaalla

Matti Vanhanen toivoo Ahvenanmaalta aloitetta suomalaisten sotilaiden sijoittamisesta saarille – näin Ahvenanmaan maakuntaneuvos kommentoi 1:13
Näin Ahvenanmaan maakuntaneuvos kommentoi asiaa MTV Uutisille.

Ahvenanmaa ei ole tekemässä aloitetta saadakseen Suomesta sotilaita alueelleen, kertoo maakuntaneuvos Veronica Thörnroos MTV Uutisille. Suomen hallituksessa on hänen mukaansa yksimielisyys siitä, ettei Nato-hakemuskaan päättäisi saaren demilitarisaatiota.

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen (kesk.) toivoi eilen, että ahvenanmaalaiset voisivat tehdä aloitteen suomalaisten sotilaiden sijoittamisesta saarille. Asiasta kertoi Etelä-Suomen Sanomat.

– Voin jo nyt sanoa, ettemme tule tekemään niin, Ahvenanmaan maakunnan hallitusta johtava maakuntaneuvos Veronica Thörnroos sanoo MTV Uutisille.

Ahvenanmaa on nykyisellään demilitarisoitu, joten siellä ei ole lainkaan pysyviä joukkoja tai tukikohtia.

Nykytilannekin mahdollistaa kuitenkin sen, että jos Ahvenanmaalle hyökätään, Suomen puolustusvoimien sotilaat tulevat Ahvenanmaalle puolustamaan maakuntaa.

– Mutta meille ei ole hyökätty, ja sen takia tälle keskustelulle ei ole nyt perustetta, Thörnroos toteaa.

"Ahvenanmaan demilitarisoitu status pysyy"

Puhemies Vanhanen sanoi ESS:n mukaan, että Suomen puolustuksen järjestämisen kannalta olisi eduksi, että Ahvenanmaalla olisi pysyvästi suomalaisia joukkoja, koska Suomella on joka tapauksessa velvollisuus puolustaa Ahvenanmaata.

– Aloitteen pitäisi mieluummin tulla Ahvenanmaalta, jonka itsehallinto täyttää sata vuotta. Olen menossa kesäkuussa sinne vierailulle. Jospa he silloin tekisivät ehdotuksen, Vanhanen sanoi ESS:n mukaan.

Thörnroos on keskustellut asiasta puhemies Vanhasen kanssa. Thörnroosin mukaan Vanhanen on halunnut vain tuoda julkisesti esiin, että ahvenanmaalaisilla on halutessaan mahdollisuus ottaa yhteyttä Helsinkiin, jos saaren demilitarisointia koskevia lakipykäliä haluttaisiin muuttaa.

Minkäänlaista halukkuutta lopettaa Ahvenanmaan demilitarisointia ei Thörnroosin mukaan ole Ahvenanmaalla eikä Suomen hallituksessakaan.

– Olen puhunut puhemies Vanhasen, keskustan puheenjohtaja Annika Saarikon ja RKP:n puheenjohtaja Anna-Maja Henrikssonin kanssa. Suomen hallitus on täysin yksimielinen siitä, että Ahvenanmaan demilitarisoitu status pysyy siinäkin tapauksessa, että Suomi jättäisi Nato-hakemuksen.

Ahvenanmaan turvallisuuspolitiikka kuuluu Suomen valtiolle, ei maakunnan itsehallinnolle, Thörnroos painottaa.

– Päätökset Itämeren turvallisuuskysymyksistä tehdään Helsingissä, ei Maarianhaminassa.



Lue myös:

    Uusimmat