Vanhanajan siivousaineita

Monelle nykyihmiselle voi tulla yllätyksenä, että omasta ruokakaapista löytyy tehokkaita siivousaineita. Esimerkiksi vanha kunnon etikka on varsin monikäyttöinen aine.

Etikka:

Siivous

Etikka liuottaa kalkkia esimerkiksi kaakeleista, ja sillä voi puhdistaa kahvinkeittimen saostumia. Suihkuta kalkkeutuneita kaakeleita ensin vedellä. Sitten pyyhi liinalla, jossa on laimentamatonta etikkaa. Sen jälkeen pese pehmeällä harjalla ja yleispuhdistusaineella. Huuhdo lopuksi. Älä jätä etikkaa vaikuttamaan kaakelien pinnalle, se saattaa vaurioittaa saumoja.

Kahvinkeittimen saostumia kannattaa kokeilla veteen laimennetulla väkiviinaetikalla (1:1). Keittimen vesisäiliö täytetään väkiviinan ja veden seoksella tai käyttöohjeessa mainitulla happamalla aineella. Kun noin puolet vedestä on valunut kannuun, virta kytketään pois ellei käyttöohjeessa toisin mainita. Noin 5-10 minuutin kuluttua virta kytketään jälleen ja keitetään loppu vesi. Tämän jälkeen keittimellä keitetään vielä 2-4 kannullista puhdasta vettä.

Ruokasooda:

Ruskistuneet keittiön lavuaarit ja kattilat voi kirkastaa kostutetulla liinalla, jossa on ruokasoodaa.

Piimä:

Esimerkiksi homeisiksi kostuneita puutarhahuonekalujen tekstiilipintoja voi ensin liottaa piimässä vuorokauden ja pestä sen jälkeen normaalisti pyykinpesuaineella.

Sitruunahappo:

Sopii astian- ja pyykinpesukoneen puhdistamiseen. Annostele astianpesukoneeseen sitruunahappoa 2-3 ruokalusikallista pesuainelokeroon. Pesu koneella 60-65 asteen pesuohjelmalla. Jos koneessa on pesun jälkeen edelleen sakkaumaa, toista pesu perusohjelmalla tavallista koneastianpesuainetta käyttäen.

Annostele pyykinpesukoneeseen 100 g sitruunahappojauhetta. Pese 90 asteen pesuohjelmalla. Mikäli koneessa näkyy edelleen saostumia, kone kannattaa pestä heti kalkinpoiston jälkeen tavallisella pyykinpesuaineella.

Koneiden käyttöohjeista kannattaa kuitenkin tarkistaa, miten laitevalmistaja opastaa poistamaan saostumia.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja