Valtteri Bottas happamana McLarenin toiminnasta: "Kaikki yrittävät kettuilla sinulle tässä lajissa"

Valtteri Bottas kertoo perjantaina Itävallan F1-varikolla tapahtuneen pyörähdyksensä tulleen hänelle täytenä yllätyksenä. Se, että McLaren päätti hommata suomalaiselle asiasta rangaistuksen, ei sen sijaan yllättänyt häntä mitenkään.

Bottas pyörähti poikittain varikkosuoralle perjantain toisissa vapaissa harjoituksissa käytyään renkaidenvaihdossa.

Suomalaiskuski kertoi myöhemmin tuomaristolle Mercedeksen kokeilleen tilanteessa liikkeellelähtöä kakkosvaihteella, koska sekä Bottaksella että Hamiltonilla oli ollut ongelmia sutimisen kanssa Ranskan osakilpailussa.

Tuomaristo piti toimintaa vaarallisena ja mätkäisi Bottakselle kolmen lähtöruudun rangaistuksen. Hän sijoittui lauantain aika-ajoissa toiseksi ja putosi näin ollen sunnuntain kisassa viidenteen lähtöruutuun.

Bottaksen pyörähdys tapahtui McLaren-tallin varikkopilttuiden kohdalla, ja kilpailijatallin mekaanikot säntäsivätkin apuun työntämään Mercedeksen takaisin oikeaan suuntaan. Samaan aikaan McLarenin varikolta lähti kuitenkin Kansainvälisen autoliiton FIA:n kilpailujohdon suuntaan kipakka radioviesti, jossa Bottaksen toiminta leimattiin vaaralliseksi.

McLarenin Lando Norris ajoi lauantain aika-ajossa neljänteen lähtöruutuun. Hän nousi lähtöjärjestyksessä Bottaksen rangaistuksen myötä kolmanneksi, joten McLarenin valitus poiki sille kilpailuetua.

– En henkilökohtaisesti kuvitellut sen jälkeen, että siitä tulisi rangaistusta, mutta muut tiimit tietysti etsivät tilaisuutta valittaa jostain. Että se on vaarallista – ja niin edelleen – jotta me saisimme rangaistuksen, Bottas totesi päivää myöhemmin lehdistötilaisuudessa.

– Niin se menee. Kaikki yrittävät koko ajan kettuilla sinulle tässä lajissa, hän heitti.

Pyörähdys tuli täytenä yllätyksenä

Mercedes halusi siis testata harjoituksissa, miten liikkeellelähtö kakkosvaihteella onnistuu varikkokäynnin jälkeen. Lewis Hamilton ei oman kertomansa mukaan tätä kokeillut. Bottakselle seuraukset tulivat varsin odottamattomina.

– Se todellakin yllätti minut. En ikinä olisi uskonut, että sellaista voi tapahtua varikkosuoralla.

– Päätimme kokeilla jotain erilaista – lähteä liikkeelle kakkosvaihteella, koska joskus isompi vaihde antaa matalampia kierroslukemia ja sillä voi onnistua välttämään renkaiden sutimisen. Sitten se kuitenkin yllätti minut, Bottas kummasteli.

Bottaksella oli allaan uudet kovat renkaat, joiden lämmittäminen vie vielä huomattavasti pehmeitä pidempään. Muitakin syitä spinnaukselle saattoi olla.

– En tiedä, ehkä ajolinja oli varikolla vielä vähän kostea pienestä sadekuurosta. En vain pystynyt välttämään sitä, Bottas pohti.

– Toki se voi olla vaarallinen tilanne, jos varikkosuoralla on paljon väkeä, mutta…

Lue myös:

    Uusimmat