Valtteri Bottas avaa: mistä F1-talvitesteissä on todellisuudessa kyse – "En laittaisi kaikkia rahoja likoon"

F1-talvitestit käynnistyivät maanantaina Espanjan Barcelonassa. Mistä ennen kautta ajettavissa testeissä on todellisuudessa kyse? Mercedeksen suomalaiskuski Valtteri Bottas avasi sitä, mitä kahden viikon rupeamasta voi tulkita.

F1-tallit testaavat autojaan Barcelonassa tällä viikolla maanantaista torstaihin. Viikonlopun tauon jälkeen autot palaavat radalle tiistaina, minkä jälkeen urakka jatkuu aina perjantaille saakka.

Bottaksen mukaan niin Mercedeksen kuin kaikkien muiden tallien isoin päämäärä on selvä.

– Tärkeintä on saada kilometrejä alle. Sitä kautta näkee, että alkaako autossa jotkut osat pettää tai kulua nopeammin, mitä on suunniteltu. Täten saadaan viat selville ja sitä kautta luodaan luotettavuutta kaudelle, Bottas miettii C Morelle.

Bottaksen mukaan tarkempi säätäminen tapahtuu pitkälti toisella viikolla.

– Yleensä toiselle viikolle tulee jo päivitysosia. Sitten nähdään, että miten ne toimivat.

Miten nopeasti autosta huomaa sen, että onko se nopea vai ei?

– Kyllähän siitä fiiliksen saa. Auto voi tuntua tosi hyvältä tai tosi huonolta. Itse suorituskyvystä puhutaan sitten myöhemmin. Ja vaikka auto tuntuisi ensimmäisissä testeissä tosi vaikealta tai hankalalta ajaa, niin ei siitä kannata hirveästi huolestua. Ne isoimmat päivitykset tulevat myöhemmin ja sieltä voi löytyä yllättävän paljon suorituskykyä.

Johtopäätökset

Heti ensimmäisestä päivästä lähtien F1-seuraajat kyttäävät tiukasti kierrosaikoja. Kuka on nopein, miksi tuon ja tuon välinen ero on niin suuri?

Mutta voiko testeistä vetää suoria johtopäätöksiä?

Voi, ainakin osittain, sanoo Bottas,

– Kyllähän ne suuntaa näyttävät – varsinkin toinen testiviikko. Mutta ei niiden perusteella voi ihan täysin sanoa ja väittää jotain. Kukaan muu ei tiedä tarkkaan, että mitä kukin talli tuo ensimmäiseen kisaan. Yleensä sinne tulee kuitenkin päivityspaketti vielä testien jälkeen.

– Miten se toimii – sillä voi olla iso vaikutus, Bottas miettii, johtopäätöksiin liittyen.

Mercedeksen suomalaiskuskilla onkin ohje lajista kiinnostuneille.

– En laittaisi veikkauksissa kaikkia rahoja likoon testien perusteella, Bottas hymähtää. 

Lue myös:

    Uusimmat