Valtiovarainministeri Katri Kulmuni ei aio edistää rikkaiden maastapoistumisveroa: "Sitä ei ole aivan yksinkertaista säätää"

Katri Kulmuni ottaa kantaa maastapoistumisveroon:"Ei ole yksinkertainen säädettävä" 3:55

Valtiovarainministeri Katri Kulmuni ei aio edistää rikkaiden maastamuuttajien arvonnousuveron valmistelua.

Valtiovarainministeriö on julkistanut selvityksen siitä, miten verotuksella voitaisiin hillitä rikkaiden muuttamista ulkomaille verotussyistä. Selvityksen mukaan veromallissa on niin paljon ongelmia, ettei lainsäädännön muutoksiin ole aihetta ryhtyä.

Uusi maastapoistumisvero muun muassa monimutkaistaisi Suomen verojärjestelmää. Se myös vaikuttaisi verotuloihin lähinnä yksittäistapauksissa.

– Se ei ole aivan yksinkertainen säädettävä asia, toteaa Katri Kulmuni.

Kulmunin mukaan hallitusohjelman kirjaus on nyt toteutettu.

– Varsinaisia suuria muokkauksia hallitusohjelmassa ei niihin liittyen ole vaan enemminkin sitä selvittämispuolta, sanoo Kulmuni.

"Hallituspuolueilla voi olla eri painotuksia"

Valtiovarainministeri toteaa myös, että hallituspuolueilla voi olla erilaiset painotukset mitä tulee tähän uuteen veroon, mutta hallitusohjelmassa sovittu on nyt tehty.

Osana selvitystä valtiovarainministeriö selvitti maastamuuttajien verokohtelua 16 länsimaassa ja arvonnousuvero tai jokin vastaava vero on käytössä kolmessatoista näistä maista.

– Tällaisia on toki monissa EU-jäsenmaissa mutta toisaalta heidän perintö- ja lahjavero voi olla aika erilainen. Suomessa veropohja on jo varsin laaja.

– Tämä olisi varsin pistemäinen vero. Meidän perintö ja lahjaverojärjestelmä on kyllä sellaisessa kunnossa, että vielä tällainen vero siihen olisi teknisesti aika vaikeasti säädettävä, painottaa Kulmuni.

Tänään julkaistussa selvityksessä valtiovarainministeriö kävi läpi uutta veromallia myyntien kannalta.

Seuraavaksi VM selvittää mahdollista uutta veromallia, mitä tulee lahja- ja perintöverotukseen maastamuuttotilanteissa. Tämä selvitys valmistuu todennäköisesti ensi vuoden puolella.

Lue myös:

    Uusimmat