Ministeriön selvitys: Arvonnousuverolla voitaisiin verottaa vauraita maastamuuttajia

MTV Uutiset on saanut käsiinsä taustamuistion valtiovarainministeriön selvityksestä mahdollisesta uudesta arvonnousuverosta. Selvitys on tarkoitus julkaista huomenna perjantaina.

VM on selvittänyt miten mahdollisella uudella verolla voidaan estää, että rikkaat ihmiset muuttavat ulkomaille välttääkseen veroja Suomessa.

Hallitusohjelmassa lukee seuraavalla tavalla:

Selvitetään, onko mahdollista ottaa käyttöön veromallia, joka estää ulkomailla asuvien Suomessa verovelvollisina olleiden myynteihin, lahjoihin ja perintöihin liittyvien verojen välttämisen.

Siksi hallitus on pyytänyt VM:n vero-osastoa selvittämään uutta arvonnousuveroa.

VM:n selvityksen mukaan arvonnousuvero voidaan toteuttaa, jos poliittisesti halutaan. Erään hallituslähteen mukaan selvityksen tehnyt henkilö on kuitenkin jo ottanut selkeää kantaa itse selvityksessä, vaikka tällaista ei pyydetty.

Selvityksen tekijä toteaa, että veromalli monimutkaistaisi Suomen verojärjestelmää ja että sen tehokas toimeenpano voisi olla hyvin haastava toteuttaa. Selvityksessä todetaan myös, että se kohdistuu ainoastaan yksittäisiin henkilöihin ja että veromallilla saattaisi olla haitallisia vaikutuksia Suomen kilpailukykyyn.

VM on tutkinut verotilannetta 16 maassa. Vero on käytössä 13 maassa, kuten muissa Pohjoismaissa. Tanskassa ja Norjassa on käytössä arvonnousuvero. Ruotsissa se toteutetaan teknisesti eri tavalla.

Vain Sveitsissä, Italiassa ja Portugalissa veroa ei ole käytössä.

VM:n selvityksen mukaan verotuotto vaihtelisi myös suuresti, sillä se koskee lähinnä yksittäistapauksia. Arvonnousuveron tarkkaa vaikutusta on myös mahdoton arvioida. Karkea arvio on 0-50 miljoonaa euroa, mutta taustamuistion mukaan jo yksittäistapauksissa verotuotto voisi nousta korkeammaksi.

Muistiossa todetaan:

Yksityishenkilöiden arvonnousuverossa (maastapoistumisvero /exit tax) on kyse siitä, että myyntivoittoja, perintöjä ja lahjoja verotetaan muuton jälkeen Suomessa siltä osin, kun arvonnousu on kertynyt Suomessa. Myös uusi asuinvaltio saattaa verottaa samaa tuloa, mutta kaksinkertaisen verotuksen poistamisesta on sovittu verosopimuksissa ja säädelty laissa niin Suomessa kuin muualla. Sillä varmistetaan myyntivoittojen ja perintöjen sekä lahjojen yksinkertainen verotus.

Arvonnousuvero ei suoranaisesti ole kyse siitä, että verotetaan enemmän vaan siitä, miten verotusoikeus myyntivoitosta jaetaan maiden välillä. Käytännössä arvonnousuverolla estetään kuitenkin verovälttelyä ja tiivistetään veropohjaa.

Käytännössä arvonnousuverolla varmistettaisiin, että verot maksetaan Suomeen eikä muihin maihin.

Erityisesti SDP ja vasemmistoliitto haluavat estää sen, että yksittäiset varakkaat henkilöt käyttäisivät verosysteemiä hyödyksi.

 

Lue myös

    Uusimmat

    Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

    Olemme päivittäneet MTV Oy:n tietosuojakäytännön. Päivityksen yhteydessä Mediahub Oy:n tietosuojakäytäntö on yhdistetty osaksi MTV:n tietosuojakäytäntöjä. Lue lisätietoja tästä.

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja