Valtion metsästä joulupuu vitosella – älä unohda lupaa!

Joulukuusi ei ole jokamiehenoikeus, joten puuta ei saa hakea metsästä ilman maanomistajan lupaa. Suuret kaupungit sakottavat kuusenkaatajia, mutta valtion metsistä lupa heltiää noin viiden euron hintaan.
 
Komean kuusen korkea hinta voi houkuttaa hankkimaan kuusen suoraan metsästä omin neuvoin. Kuusimetsään ei saa kuitenkaan lähteä suin päin, vaan kuusenkaatoon tarvitaan lupa metsänomistajalta.


Valtion talousmetsistä joulukuusen voi hakea saatuaan luvan paikallisesta Metsähallituksen asiakaspalvelupisteestä.


– Pohjois-Suomessa luvan voi hankkia matkapuhelimella. Lupa tulee tekstiviestillä ja on muistaakseni voimassa vuorokauden. Hinta on noin vitosen, Metsähallituksen tiimiesimies Heikki Juntunen Suomussalmelta kertoo.
 
Juntunen huomauttaa, että luonnonsuojelualueelta kuusta ei saa hankkia. Mieluiten kuusi tulisi kaataa tien vierestä. Lupa on tarkoitettu kotioloihin tulevaa kuusta varten: jos suunnitelmissa on hankkia esimerkiksi pihalle huomattavan suuri kuusipuu, kannattaa asiasta jutella etukäteen Metsähallituksen kanssa.
 
Valtion metsäalueisiin voi tutustua helposti Retkikartta-fi-palvelussa. Isojen kaupunkien alueella valtion metsät ovat kuitenkin harvassa, joten kuusen haku vitosella onnistuu helpoiten haja-asutusalueella, Juntunen muistuttaa.

Kaupungit eivät suhtaudu suopeasti kuusen kaatajiin. Esimerkiksi Helsingin tai Tampereen kaupungit eivät myönnä lainkaan lupia puiden kaatamiseen.

Haastattelun lisäksi lähteenä Metsa.fi-sivusto
 

Lue myös:

    Uusimmat