Vältä vesiliirto oikealla tilannenopeudella

Kesäkeleillä eräs ikävistä autoilijan yllättävistä tapahtumista on vesiliirto. Sen vaara vaanii etenkin voimakkaasti urautuneilla teillä, joilla vesi jää korkeaksi patjaksi uriin. Tämän vuoksi urissa ajamista kannattaakin välttää. Vesisateen alettua kuljettajan tulisi myös laskea ajonopeutta pienentääkseen vesiliirron riskiä.

Vesiliirron välttämisessä auttavat myös hyväkuntoiset renkaat ja oikeat ilmanpaineet. Lain mukaan kesärenkaiden minimiurasyvyys on 1,6 millimetriä, mutta rengasvalmistajien ja useiden yleisten suositusten mukaan turvallinen urasyvyys on noin 4 millimetriä. Rengaspaineet on hyvä tarkistaa aina ennen pitempiä matkoja ja asettaa ne kuormaan nähden sopiviksi.

Mikäli auto kuitenkin joutuu vesiliirtoon, on tärkeintä toimia rauhallisesti ja oikein. Ensimmäisenä tulee nostaa kaasu rauhallisesti pois ja manuaalivaihteisessa autossa painaa kytkin pohjaan. Ohjaus tulee pitää kulkusuunnassa siihen saakka, että pito palautuu. Turha ohjaaminen, jarruttaminen tai kiihdyttäminen ei nopeuta pidon palautumista.

Turvallisia kesäkilometrejä!

Lue myös:

    Uusimmat