Vältä ruokamyrkytys ulkomailla – poimi vinkit

The Travel Magazine ja Usatoday.com kertovat verkkosivuillaan, miten voi välttää matkan tyssähtämisen ruokamyrkytyksen aiheuttamiin vatsanväänteisiin.

Valmistaudu ennen lähtöä

Elimistön vastustuskykyä voi vahvistaa jo matkaa edeltävinä viikkoina. Kannattaa liikkua ja nukkua paljon sekä syödä runsaasti hedelmiä ja vihanneksia. Etukäteen käytetyt probioottiset ravintolisät voivat niin ikään olla hyvä lisä matkalla kohdattavia bakteereja vastaan. "Hyviä bakteereja" löytyy myös esimerkiksi jogurteista.

Vain puhdasta vettä ja jääpaloja

Kun juo matkalla pullotettua vettä, ei tarvitse ottaa riskiä paikallisen vedenjakelun kanssa. Varmista aina, että pullo todella on avaamaton ennen kuin juot siitä – jotkin ravintolat ja katukauppiaat täyttävät tyhjiä vesipulloja uudelleen paikallisella, suodattamattomalla vedellä.

Yhtä lailla tärkeää on vältellä jääpaloja, ellei ole varma niiden olevan peräisin puhdistetusta vedestä. Sama koskee hedelmiä, vihanneksia ja salaatteja, jotka on saatettu pestä epäpuhtaalla vedellä.

Ruoka suoraan pannulta

Valitse täysin kypsennettyä ja tuoretta ruokaa uudelleen lämmitettyjen tai ulos seisomaan jätettyjen sijaan. Syö ruoka mielellään hyvin kuumana. Jos ruokaa ei voi kuoria, sitä ei pitäisi syödä kypsentämättömänä.

Erityisesti kaloja sekä äyriäisiä syödessä kannattaa olla varovainen: kypsentämättömät meren antimet ovat johtavia syitä matkailijoiden ruokamyrkytyksiin.

Vältä jäätelön ostamista kadunvarsien kaupustelijoilta, sillä tuotteiden kylmäsäilytyksessä voi olla puutteita. Sulanut jäätelö on myös saatettu pakastaa uudelleen.

Hitaasti uusiin makuihin

Ota rauhallisesti ja syö aluksi pienempiä annoksia, kun maistat uusia ja erilaisella tavalla tehtyjä paikallisia ruokia, joihin elimistösi ei ole tottunut. Määrää voi lisätä vähitellen, jos kaikki menee hyvin.

Lähteet: Thetravelmagazine.net, Traveltips.usatoday.com

Studio55.fi

Kuvat: Colourbox.com

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja