Vältä flunssa jo ennen kuin se alkaa näillä vinkeillä!

Kutiava kurkku, kipeät lihakset ja takkuilevat ajatukset ovat selvä merkki – olet tulossa kipeäksi. Näin saat iskettyä takaisin ennen kuin flunssa saa yliotteen.

Perusterve aikuinen kärsii noin kolme flunssaa vuodessa. Jos tunnistat kipuilun ensi merkit ajoissa, voit lyhentää sen kestoa ja lieventää oireita heti kättelyssä.

1. Heti kun oireet alkavat, juo enemmän nesteitä

Lääketieteen tohtori ja Vanderbiltin lääketieteellisen yliopiston professorin William Schaffnerin mukaan hyvä nesteytys helpottaa flunssan oireita, kuten kipeää kurkkua ja vuotavaa nenää.

Ryhdy siis kiinnittämään siihen heti huomiota, kun tunnet olosi tukkoiseksi.

2. Kurlaa suolavettä

Vanhan kansan poppaskonsti toimii nykyajan tutkimustenkin valossa tehokkaasti kipeän kurkun hoitoon.

– Suola poistaa nestettä kurkustasi vähentäen näin tulehdusta, sekä poistaa limaa ja ärsytystä, sairauksien ennaltaehkäisystä kirjan kirjoittanut lääketieteen tohtori Philip Hagen kertoo Health.comin haastattelussa.

3. Huuhtele nenäsi

Käyttämällä nenän huuhtelukannua tai puhdistavia sumutteita heti kun tunnet olosi tukkoiseksi, saatat lyhentää flunssan kestoa. Myös lämmin suihku auttaa.

4. Luota lääkevoimaan heti

Ota heti särkylääkettä tai muuta flunssan hoitoon tarkoitettua ainetta. Erilaiset allergialääkkeet kuten Zyrtec tai Benadryl auttavat nuhaiseen nenään ja vuotaviin silmiin.

5. Lepää vähintään kuusi tuntia

Mikäli mahdollista, lähde heti töistä kotiin lepäämään ja pysy sängyssä koko päivä. Silloin kehosi pystyy taistelemaan hyökkäystä vastaan mahdollisimman tehokkaasti, eikä flunssa vedä sinua petiin moneksi päiväksi.

Teet samalla myös palveluksen työkavereillesi, sillä ensimmäisten sairauspäivien aikana flunssa tarttuu helpoiten.

6. Syö terveellisesti

Kipeänä ruokahalu saattaa kadota kokonaan, mutta terveellinen ateria on hyväksi immuniteetille. Luota proteiiniin ja täysjyvään, sekä tietenkin kasviksiin, hedelmiin ja vihanneksiin.

Lähteet: THL, Healht.com

(MTV3)

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja