Mainos

Valoilla viihtyisyyttä puutarhaan

Hyvä valaistus tuo puutarhaan paitsi turvallisuutta, myös viihtyisyyttä ja kodikkuutta. Kauniisti valaistu piha kutsuu vieraat peremmälle ja saattaa kotiin palaajat iloisina matkaan. Sähköisen perusvalaistuksen lisänä käytetyt kynttilät ja koristelyhdyt luovat tunnelmia talven pimeään.

Turvaa pihavalaisimilla

Pihavalaistuksen tärkein tehtävä on valaista ulkona liikkujien tietä. Valo lisää turvallisuutta ja laajentaa puutarhan käyttömahdollisuuksia pimeään vuodenaikaan. Tärkeimpiä valaistavia kohtia ovat kaikki kulkuväylät: tiet, polut, portaat ja ovien edustat. Oleskelualueilla ja lasten leikkipaikoilla tarvitaan niin ikään asianmukainen valaistus.

Etenkin haja-asutusalueella on tärkeää ottaa huomioon myös osoitekylttien hyvä näkyvyys – jos ei valoilla, niin ainakin heijastavilla materiaaleilla.

Valolla luodaan tiloja ja tunnelmia

Käytännön sanelemien ratkaisuiden lisäksi valaistuksella voidaan luoda tiloja ja tunnelmia, erilaisia oleskelupaikkoja kotipihalle. Ulkovalaisimilla korostetaan yksityiskohtia ja rajataan alueita. Valoilla voidaan nostaa esiin puutarhan kauneimpia yksityiskohtia ja korostaa katseenvangitsijoita. Esimerkiksi puut saavat aivan uusia muotoja, kun ne valaistaan hämärän koittaessa. Samoin puutarhan vesielementeistä voidaan valaisimin luoda tunnelmallisia yksityiskohtia.

Huomioi vuodenajat suunnittelussa

Pitkinä kesäiltoina valaistusta tarvitaan vasta myöhään tai ei lainkaan, mutta syksyn ja talven koittaessa valot ratkaisevat, missä osissa pihaa ylipäätään voi oleskella illan tullen. Pimeässä valon reunat muodostavat kuin seinät ja koko puutarha muuttuu erilaiseksi kuin päivällä.

Millaista tunnelmaa pihalle halutaan luoda? Missä on tarpeen voida liikkua ja oleskella? Halutaanko koko piha valaista, vaikkei siellä varsinaisesti vietettäisikään aikaa? Pieni piha saa väljyyden tuntua, kun sen takaosa valaistaan. Entä onko jotain, mitä on tarpeen häivyttää tai peittää? Jättämällä tiettyjä kohtia pimeiksi voi myös piilottaa puutarhan vähemmän esteettisiä osia.

Muista myös naapureita

On tärkeää, että pihavalot eivät häikäise. Pihan ei tarvitse hehkua ympäristöä kirkkaampana. Kohtuudella säädetty kirkkaus ja kylmän ja lämpimän valon sopiva sekoitus tuottavat yleensä tasapainoisimman puutarhavalaistuksen.

Suuntaa spotit harkiten ja ota huomioon myös ohikulkijat ja naapurit. Puut valaistaan yleensä alhaalta päin ja pensaat ja pienemmät kasvit ylhäältä. Siirrettävissä olevat valaisimet sopivat parhaiten niihin kohteisiin, jotka eivät tarvitse valoa kuin osan vuodesta. Liiketunnistimen tarpeellisuus kannattaa punnita kussakin kohteessa erikseen. Tunnistin saattaa reagoida pelkkiin tuulessa leijaileviin lehtiin tai pihalla tepasteleviin lintuihin, ja turha syttyminen ja sammuminen alkaa pidemmän päälle häiritä.

Säästöä ammattilaisen avulla

Puutarhan valaistuksen suunnittelussa ratkaisevaa on ulkonäkötekijöiden lisäksi myös tekninen toimivuus ja taloudellisuus. Ammattimaisen valaistussuunnittelijan apu on yleensä hintansa väärti ja pelastaa monilta virheratkaisuita säästäen usein myös pitkän pennin ylläpitokustannuksissa.

Jotkut hankinnat saattavat tuntua kalliilta kertaostoksina, mutta laadukkaat ja tarkoituksenmukaiset valaisimet alentavat käyttökustannuksia. Alusta saakka kannattaa pohtia, mitkä valaisimista ovat päivittäiskäytössä ja mitkä sytytetään vasta tarpeen tullen.

Kynttilät luovat tunnelmaa

Sähkövalaistuksen lisäksi puutarhaa valaisemaan voi suunnitella jo alkuvaiheesta saakka paikkoja kynttilöille tai pienille lyhdyille. Ne ovat pehmeitä tunnelmanluojia, jotka tuovat kodikkuutta ja lämpöä viileisiin iltoihin. Tuikut ja pikkukynttilät sopivat suojaisiin paikkoihin kuisteille ja katoksiin.

Lyhdyt tai isommat kynttilät lasisissa sylintereissä kestävät tuulenvirettäkin, niitä voi sijoittaa myös avoimille paikoille. Sijoita kynttilöitä ulkonakin vain sellaisiin paikkoihin, joissa niiden lähellä ei ole mitään helposti syttyvää. Talviaikaan lumi- ja jäälyhdyt ilahduttavat ohikulkijoita muulloinkin kuin juhlapäivinä ¬- pestaa lapset leikin varjolla pihaa koristamaan!

Teksti: Riikka Krenn / Mediafocus

Kuvat: Ilkka Pekanheimo / AD-lux Oy, Lehtikuva, SXC

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.