Valmentaja: Näin kielteinen ajattelu vaikuttaa kehoon

Miten harjoitella mielenhallintaa? 16:20

Studio55.fi-lähetyksessä vieraillut valmentaja Harri Gustafsberg on kirjoittanut kirjan mielenhallinnasta. Hän sanoo, että ajattelutaitoa kohentamalla voi vaikuttaa omiin tunteisiinsa, ja sen myötä suorituksiin.

Entinen karhuryhmäläinen, valmentaja ja tietokirjailija Harri Gustafsberg on kirjoittanut Mielen valmentamisella optimaaliseen suoritukseen -kirjan. Hän sanoo, että yhdellä ajatuksella ihminen pystyy hetkessä saastuttamaan kehonsa. Tämä voidaan todeta fysiologisissa, konkreettisissa mittauksissa, joissa tarkastellaan esimerkiksi syljen kortisolia, verenpainetta ja sykettä.

– Mielellä on todella mieletön voima vaikuttaa jopa kehon sisälle.

Työssään poliisin valtakunnallisessa valmennusyksikössä Gustafsberg törmäsi moniin erilaisiin mielen ilmiöihin. Hän sanoo, että negatiivisten ajatusten voiman huomaa esimerkiksi silloin, kun valmistautuu johonkin haastavaan suoritukseen. Ihmiselle tulee ajatus, ettei hän pysty suoritukseen. Oman pystymisen pohtiminen voi äityä ajatuskierteeksi, joka lopulta menee tunteeseen ja kehoon. Ihminen on ”tunnesuossa” ja menee lukkoon.

– Varsinkin, jos halutaan tehdä optimaalisia suorituksia, vaikeita suorituksia paineen alla, niin pitää olla hieman niiden tunteiden yläpuolella.

Gustafsberg sanoo, etteivät ajatuksemme ole sama asia kuin me. Kielteisiä ajatuksia ja tunteita ei tarvitse pelätä, mutta ne pitää tiedostaa. Hän sanoo, että mielenhallinta on ajattelutaitoa, joka vaikuttaa myös tunteisiimme.

– Me voimme opetella uusia ajatusrakennelmia. Me voimme opetella ajattelemaan asioista toisella tavalla. Me voimme harjoitella sitä ajattelemista. Esimerkiksi otat kaksi tai kolme ajatusta, joita haluat viedä eteenpäin. Ajattelet niitä joka aamu kuukauden ajan. Se vääjäämättä alkaa muokkaamaan sinun tunteitasi.

Miten saavuttaa onnellisuus? Miten arvot vaikuttavat toimintaamme? Mitä tehdä, jos aivot menevät ”ylikuntoon”? Katso koko haastattelu!

Lue myös:

    Uusimmat