Syyttäjä vaatii Vallilan 16-vuotiaalle puukottajalle kovaa vankeusrangaistusta: "Tappo oli julma ja raaka, lähellä murhan tunnusmerkistöä"

4:35
Vallilan puukotuksesta syytetylle 16-vuotiaalle pojalle vaaditaan 9,5 vuoden vankeusrangaistusta.

Syyttäjä vaatii Helsingin Vallilan puukotuksesta syytetylle nuorelle pojalle vähintään 9,5 vuoden vankeusrangaistusta. 16-vuotias poika on myöntänyt teon, mutta hän kiistää tappaneensa uhrin tahallaan.

– Katson, että tästä tulee tuomita ankara rangaistus. Tämä tappo on ollut tekotavaltaan raaka ja julma, ja se menee lähelle murhan tunnusmerkistöä. Pääsyytetty on toiminut teossa priimusmoottorina ja hän on käyttänyt tilanteessa puukkoa, aluesyyttäjä Rebecka Frände-Wilkman luonnehti.

19-vuotias nuori mies puukotettiin hengiltä Vallilan Alepan lähistöllä myöhään lauantaina 31. lokakuuta 2020. Uhri vietiin sairaalaan nopeasti, mutta hän kuoli siellä vammoihinsa.

Nuorin tekijä selvisi syytteittä

Taposta ja törkeästä ryöstöstä syytetään kahta 16-vuotiasta poikaa.

Teossa oli mukana myös yksi 14-vuotias poika, mutta alle 15-vuotias ei ole teosta rikosoikeudellisessa vastuussa eikä hän ole siten syytettynä jutussa.

Syyttäjä kertoi jo viime viikolla, että hän vaatii toiselle syytetylle 8 vuoden vankeusrangaistusta.

Jutun pääsyytetylle, eli puukkoa käyttäneelle 16-vuotiaalle pojalle, syyttäjä vaatii kovempaa, eli vähintään 9,5 vuoden vankeusrangaistusta. Tähän sisältyy rangaistusvaatimus viime keväänä Helsingissä tapahtuneesta ryöstöstä, josta poikaa myös syytetään.

Syyttäjä huomioi vaatimuksessaan sen, että tekijä on alaikäinen. Alaikäisen tuomio voi olla korkeintaan 3/4 täysi-ikäisen vastaavasta teosta.

Puolustuksen mukaan tuomiossa pitää antaa jonkin verran painoarvoa myös sille, että poika on itse selvittänyt asian, myötävaikuttanut sen selvittämiseen ja myöntänyt teon.

Nuorena henkilönä poika istuu tuomiostaan vain yhden kolmasosan.

Syytetään toisen pojan kanssa tehdystä ryöstöstä

Vallilan puukotustapauksen 16-vuotiasta pääsyytettyä syytetään myös nuorena henkilönä tehdystä ryöstöstä, joka tapahtui viime toukokuussa Helsingissä. Tapausta käsiteltiin tänään Helsingin käräjäoikeudessa.

Teko tapahtui myöhään lauantai-iltana 17. toukokuuta.

16-vuotias poika vei toisen teinipojan kanssa nuorelta pojalta tämän puhelimen väkivaltaa uhkaamalla. Syyttäjän mukaan pojat yrittivät viedä uhrilta myös kuulokkeet ja repun.

Vallilan puukottaja myöntää teon, mutta toinen syytetty myöntää syyllistyneensä vain näpistykseen ja laittomaan uhkaukseen.

Toista nuorta syytettyä kuultiin oikeudessa videoyhteyden välityksellä Oulusta.

Uhrilta vietiin puhelin öisellä kotimatkalla

Viime toukokuinen epäilty ryöstö tapahtui Helsingissä Tapanilan juna-asemalla.

Uhri oli matkalla öiseen aikaan kotiinsa kaverinsa luota, kun syytetyt pysäyttivät hänet ja kysyivät tältä reittiapua. Uhri alkoi etsiä tietoja puhelimestaan, kun syytetyt ottivat uhrilta tämän puhelimen.

Uhri pyysi puhelintaan takaisin, mutta syytetyt eivät sitä antaneet. He vaativat saada uhrilta tämän kaulakorun ja kuulokkeet.

Uhri kieltäytyi, mutta hän antoi pojille alkoholijuomia repustaan. Tämän jälkeen hän pääsi juoksemaan tilanteesta karkuun. Hän sai soitettua hätäkeskukseen ohikulkijan puhelimella.

Poliisit tavoittivat epäillyt nopeasti ja heidät saatiin kiinni. Uhri tunnisti pojat poliisimaijasta.

Tilanne oli uhkaava

Oikeudessa kuultiin epäillyn ryöstön nuorta uhria. Alaikäinen poika kertoi kokeneensa, että väkivallan uhka viime toukokuisena yönä oli todellinen. Hän oli ahdistunut ja ärsyyntynyt tilanteessa.

– Tämä pääsyytetty sanoi minulle, että "sinä et halua, että otan tätä moraa esiin" ja hän näytti taskuaan, mutta puukkoa en nähnyt. Toinen syytetty uhkasi, että "sinä et halua, että tämä muuttuu rumaksi", uhri kertoi oikeudessa.

Uhri sai puhelimensa nopeasti takaisin, kun syytetyt saatiin kiinni heti teon jälkeen ja poliisit saivat puhelimen haltuunsa ja palautettua sen omistajalleen.

Toiselle pojalle vaaditaan ehdollista vankeutta

Syyttäjän mukaan esitetyt uhkaukset ja tekijöiden ulkoasullinen esiintyminen tilanteessa täyttävät ryöstön tunnusmerkistön.

Syyttäjä vaatii Oulusta käsin kuullulle 16-vuotiaalle pojalle teosta kolmen kuukauden ehdollista vankeutta. Pojan puolustuksen mukaan teossa ei kuitenkaan täyty ryöstön tunnusmerkistö, vaan kyse on näpistyksestä tai varkaudesta.

Vallilan puukottajan 9,5 vuoden rangaistusvaatimukseen sisältyy myös rangaistus tästä toukokuisesta ryöstöstä.

Tuomio Vallilan puukotuksesta ja toukokuisesta ryöstöstä annetaan 23. helmikuuta.

Tampereen epäiltyä tapon yritystä käsitellään myöhemmin

Vallilan puukotuksen pääsyytettyä syytetään edellä mainittujen lisäksi tapon yrityksestä ja ryöstöstä Tampereella, joka tapahtui viime syyskuussa.

Näitä syytteitä käsitellään myöhemmin Pirkanmaan käräjäoikeudessa.

Tapausta piti käsitellä jo viime viikolla Helsingin käräjäoikeudessa, mutta teon toista syytettyä ei tavoitettu eikä hän saapunut oikeuteen vastaamaan syytteisiin.

Näin ollen koko jutun käsittely siirrettiin Pirkanmaan käräjäoikeuteen, koska teko on tapahtunut Tampereella.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja