Vallilan puukotuksen nuorin epäilty on vasta 14-vuotias eikä rikosoikeudellisessa vastuussa – miten hänen kanssaan toimitaan?

Helsingin Vallilassa tapahtui viime viikonloppuna puukotus, jossa tekijöiksi epäillään alaikäisiä poikia.

Yksi 16-vuotias epäilty on edelleen pidätettynä, ja poliisi on kuulustellut 14-vuotiasta epäiltyä.

Suomessa rikosoikeudellinen vastuu alkaa 15 vuoden iässä. Nuorinta epäiltyä ei siis voida tuomita. Miten hänen kanssaan toimitaan?

– Poliisi on varmasti tehnyt lastensuojeluilmoituksen. Siinä joudutaan arvioimaan kiireellisen sijoituksen edellytykset, eli onko lapsi vaarantanut omalla käyttäytymisellä vakavasti omaa terveyttään tai kehitystään, esittelijäneuvos Tapio Räty eduskunnan oikeusasiamiehen kansliasta.

Kiireellisessä sijoituksessa kunta päättää, mihin lapsi sijoitetaan. Toimenpiteen oikeudelliset vaikutukset ovat samat kuin huostaanoton.

Ei seuraamus rikoksesta

Kiireellinen sijoitus ei ole seuraamus rikoksesta, Räty painottaa. Rikoksen esitutkinta ei saa vaikuttaa lastensuojelulain nojalla tehtyyn päätökseen.

Lastensuojelutarve selvitetään Rädyn mukaan myös muilta alaikäisiltä epäillyiltä Vallilan tapauksessa.

Räty toimi pitkään Helsingin sosiaaliviraston lakimiehenä. Hän kertoo uralleen mahtuvan useita tapauksia, joissa lapset ovat syyllistyneet vakaviin rikoksiin.

– Omassa työhistoriassani nuorimmat ovat olleet 12–13-vuotiaita.

Katso Rädyn koko haastattelu artikkelin videolta.

Näin tapahtumat Vallilassa etenivät

Poliisi sai sunnuntaina aamuyöllä yhden aikaan ilmoituksen Alepan edessä tapahtuneesta puukotuksesta. Tekijät olivat paenneet paikalta, kun poliisi saapui paikalle.

Uhri, vuonna 2001 syntynyt mies, toimitettiin kiireellisesti sairaalaan, jossa hän menehtyi saamiinsa vammoihin myöhemmin aamuyöllä.

Poliisi epäilee henkirikoksesta useita henkilöitä. 16-vuotias epäilty on edelleen pidätettynä, ja poliisi on kuulustellut 14-vuotiasta epäiltyä.

Lue myös:

    Uusimmat