Vallan pönkittyminen jäi haaveeksi – paine pääministerin vaihtamiseksi kasvaa konservatiiveja järkyttävän vaalituloksen varmistuessa

3:31

Vaalituloksen perusteella Britannian hallitseva konservatiivipuolue ei saa yksinkertaista enemmistöä parlamentin alahuoneeseen. Auki on enää muutamia parlamenttipaikkoja.

BBC:n ennusteen mukaan hallitseva konservatiivipuolue on saamassa 318 paikkaa parlamentin alahuoneeseen. Opposition suurin puolue, työväenpuolue, on puolestaan saamassa 262 paikkaa.

Yksinkertainen enemmistö vaatisi 326 edustajapaikkaa. Ennen vaaleja hallituksella oli parlamentissa 17 paikan enemmistö.

Tulos tarkoittaa samalla, että pääministeri Theresa Mayn Brexit-neuvotteluja varten tavoittelemat lisäpaikat jäivät saamatta.

Vaalien epäonnistuminen vaarantaa Mayn aseman maan pääministerinä.

MTV Uutisten toimittaja Janne Hopsu kertoo Lontoosta, että Mayn on määrä pitää puolilta päivin Suomen aikaa tiedotustilaisuus. Hopsun mukaan konservatiivien sisällä vaalitulosta on kutsuttu Mayn näyttävimmäksi omaksi maaliksi.

– Odotetaan, että May voisi antaa jopa eroilmoituksensa. Täällä pohditaan myös, onko tulossa uudet vaalit, Hopsu kommentoi tilannetta.

Jos pääministeri ei eroa itse, puolueen kansanedustajat voivat harkintansa mukaan käynnistää epäluottamuslause-prosessin häntä vastaan.

Niin kutsuttu "hung parliament" eli kahden suurimman puolueen kannalta tasaväkinen tulos voi aiheuttaa merkittävää haittaa hallituksen muodostamiselle.

Britanniassa on käytännössä kaksipuoluejärjestelmä, jossa jompi kumpi kahdesta suuresta pääpuolueesta on vuorollaan vallassa.

Parlamentin pienemmät puolueet jäävät lähes poikkeuksetta oppositoon. Toisinaan jokin niistä voi päästä mukaan hallitukseen apupuolueeksi.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja