Valitse vähäpäästöiset rakennus- ja remonttimateriaalit – vältä terveysriskit

Kodin sisustus- ja remonttikuume kasvaa kevään edetessä. Näin on huomattu Allergia- ja astmaliiton ja Hengitysliiton sisäilma- ja korjausneuvonnassa. Sisäilma-asiantuntija kehottaa valitsemaan vähäpäästöisiä materiaaleja kodin kunnostukseen, jotta sisäilma ei kuormittuisi liikaa materiaalipäästöjen vuoksi.

Rakennus- ja remonttimateriaaleissa käytetään voimakkaita kemikaaleja. Pahimmillaan niistä voi haihtua ilmaan jopa syöpää aiheuttavia yhdisteitä. Tuotteita on kehitetty vähäpäästöisemmiksi, jolloin myös päästöjen aiheuttamia terveysriskejä on saatu pienennettyä. Täysin päästöttömiä tuotteita ei ole mahdollista valmistaa.

– Vähäpäästöisen tuotteen tunnistaa esimerkiksi kotimaisesta M1 rakennusmateriaalin päästöluokitus -merkistä. Se on Rakennustietosäätiön myöntämä merkki materiaaleille, joiden päästöt on mitattu puolueettomassa laboratoriossa, sanoo Tuula Syrjänen Allergia- ja astmaliiton ja Hengitysliiton sisäilma- ja korjausneuvonnasta.

– Vaikka päästöjä ei voi aina havaita aistinvaraisesti, ne heikentävät sisäilman laatua. Toimiva ilmanvaihto on tärkeä myös päästöjen vähentämiseksi sisäilmasta.

Sisäilma-asiantuntijan mukaan kotia ei tarvitse remontoida materiaalien vaihtamisen vuoksi, ellei rakenteissa, pinnoissa tai sisäilmassa ole muutoin ongelmia. Vähäpäästöisyys kannattaa kuitenkin ottaa huomioon remontin tullen. Allergia- ja astmaliiton myöntämän Allergiatunnuksen kriteereissä edellytetään vähäpäästöisyystestejä kaikissa niissä tuoteluokissa, joissa testejä tehdään.

Varmista tuotteen käyttötarkoitus

Materiaalivalinnoissa pitää huomioida myös tuotteen käyttötarkoitus. Sisäilma- ja korjausneuvonta muistuttaa, että esimerkiksi kylpyhuoneissa voidaan käyttää vain märkätiloihin valmistettuja maaleja. Jos tuote on tarkoitettu sisätiloihin, sitä ei kannata käyttää ulkona – ja päinvastoin.

– Huomioi tuotevalinnoissa myös helppokäyttöisyys. Nihkeäpyyhintää kestävät pinnat helpottavat siivousta. Kun valitset tuotteet huolella ja käyttötarkoituksen mukaisesti, todennäköisesti olet myös pidempään tyytyväinen valintoihisi, Tuula Syrjänen ohjeistaa.

Allergia- ja astmaliiton ja Hengitysliiton sisäilma- ja korjausneuvonta neuvoo sisä- ja ulkoilmaan liittyvissä asioissa sekä rakennuksiin liittyvissä kysymyksissä numerossa 020 757 5181. Soittajia palvellaan maanantaista torstaihin klo 9-15.

Lue myös:

    Uusimmat