Valiokunnan puheenjohtaja: Petteri Orpo antanut väärää tietoa eduskunnassa

Sdp syytti hallitusta hoitotakuun romuttamisesta ja Orpoa väärän tiedon antamisesta 1:28
Sdp syytti hallitusta hoitotakuun romuttamisesta ja Orpoa väärän tiedon antamisesta jo torstaina eduskunnan kyselytunnilla.

Valtiovarainvaliokunnan puheenjohtaja, kansanedustaja Markus Lohen (kesk.) mukaan pääministeri Petteri Orpo (kok.) on antanut paikkansa pitämätöntä tietoa eduskunnassa.

Lohi kirjoittaa tiedotteessaan, että Orpon väitteet sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannuksista eivät pidä paikkaansa.

– Te teitte lain hoitotakuusta, mutta se ei toiminut. Koska te teitte siihen ympärille sote-ratkaisun, joka on räjäyttänyt kustannukset. Hoitojonot ovat pidentyneet, Orpo totesi eduskunnan kyselytunnilla 16. toukokuuta.

Jo torstaina SDP otti kyselytunnilla kantaa Orpon väitteisiin. Lue lisää:

Sunnuntaina pääministerin haastattelutunnilla Orpo Lohen mukaan jatkoi virheellisiä väitteitään.

– Suomeen rakennettiin sote-järjestelmä, joka on äärimmäisen kallis. Heidän rakentamansa sotemalli ei kerta kaikkiaan toimi. Se on kallis, Orpo kommentoi.

Näissä väitteissä on Lohen mukaan virheitä, jotka hän toivoo Orpon korjaavan. 

– Orpo siis antaa ymmärtää, että sosiaali- ja terveyspalvelujen kustannusten poikkeuksellinen nousu johtuu nimenomaan sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistuksesta tai uudistuksen perustaksi otetusta hyvinvointialueiden mallista, Lohi kirjoittaa.

Valtiovarainvaliokunta selvitti huhtikuun alussa kustannusten nopeaa nousua vuosina 2022–23. Asiantuntijoina kuultiin muun muassa valtiovarain- ja sosiaali- ja terveysministeriöitä.

– Asiantuntijakuulemisten perusteella pääministerin jo kahteen kertaan esittämille väitteille ei ole mitään perusteita. Myös ministeriöiden lausuntojen perusteella suurimmat syyt kustannusten nousulle olivat poikkeuksellisen korkea palkkaratkaisu (pelkät sopimuskorotukset 6,13 %), poikkeuksellinen inflaatio (6,2%) ja työvoimapulasta johtuva vuokralääkärikustannusten erittäin nopea kasvu.

Lohi: Kustannukset olisivat nousseet ilman soteuudistustakin

Lohi kirjoittaa, että kustannukset olisivat asiantuntijoiden mukaan nousseet ilman soteuudistustakin. Lohi myöntää, että mittava soteuudistus on vielä kesken ja vaatii korjauksia. Mutta korjauksia ei voida tehdä, jos päätöksiä tehdään ilman oikeaa tietoa.

Hallituksen pääministeri on maan keskeisin vallankäyttäjä. Hänen, jos kenen, tulisi pitäytyä kaikessa toiminnassaan tosiasioissa. Maan hallituksella olisi syytä olla päätöksenteon ja puheiden pohjalla faktat kohdallaan, Lohi kirjoittaa.

Pääministeriltä kysyttiin Ylen sunnuntaisella haastattelutunnilla hyvinvointialueista, jotka ovat tekemässä noin 900 miljoonan euron alijäämän kuluvana vuonna. Orpo sanoo olevansa valmis harkitsemaan hyvinvointialueiden yhdistämistä, joskaan kysymys ei ole hänen mukaansa akuutti.

–  Jos jokin alue ei pysty huolehtimaan tehtävästään, eli sosiaali- ja terveyspalvelujen järjestämisestä, silloin se tulee kysymykseen, Orpo sanoi STT:n mukaan.

Lue myös:

    Uusimmat