Mainos

Valaisin kruunaa sisustuksen

Valaisin on kodin hehkuva tunnelmanluoja, joka viimeistelee sisustuksen. Hyvä valaisin palvelee kaikissa arjen askareissa. Tarjolla on kestävien klassikkojen lisäksi herkullisia uutuuksia.

Valaistuksen tarve vaihtelee vuoden- ja vuorokaudenaikojen sekä tilanteiden mukaan, joten muunneltavuus on tärkeää. Olohuone on kodin keskus, joka kokoaa perheen ja vieraat viihtymään. Samasta tilasta on usein yhteys keittiöön ja ruokailutilaan, mikä vaikuttaa valaistukseen. Lisäksi tulisi huomioida huoneiden mittasuhteet ja luonnonvalon määrä. Kuvan valaisin on Verner Pantonin suunnittelema, ja valikoimaan kuuluu myös riippuvalaisin.

Valaisinliike Popan sisustussuunnittelija Leena Broman näkee valaisintrendeissä useita suuntauksia.

– Selkeät ja puhtaat linjat ovat muodissa. Kristallikruunujen muotoilu on modernia, ja niiden käyttö on monipuolista. Näiden rinnalle on tullut ekologisia valaisimia. Myös luonnollinen puu on tulossa takaisin öljyttynä ja vahapintaisena, Broman kuvailee.

Valaisimen avulla voidaan tuoda kontrasteja, leikkimieltä ja inspiraatiota pimeneviin iltoihin. Isot valaisimet vaativat ympärilleen tilaa, mutta ovat näyttäviä katseenvangitsijoita. Ajankohtaisia ovat myös sähkönkulutukseen liittyvät ratkaisut.

Valo tunnelman mukaan

Bromanin mukaan nykyään puhutaan valon määrän lisäksi myös laadusta, kuten värilämpötilasta ja valaistusvoimakkuudesta.

– Perinteisesti yleisvalaistus saadaan kattoplafondien, riippuvalaisimen tai spottien avulla. Lisäksi pitäisi huomioida seurustelu- ja lukuvalot nojatuolin tai sohvaryhmän tuntumassa. Liian kirkas tai hämärä valo haittaa värien ja yksityiskohtien näkemistä, Broman toteaa.

Pöytälamput ja jalkalamput ovat hyviä valonlähteitä, ja niiden valikoima on runsas. Tyyliä voi muuntaa myös varjostimien avulla.

– 70-luvun vaikutteet näkyvät varjostimien kankaissa. Tekstiilin kuviointi voi olla esimerkiksi retroa ja kuosi pellavan eri sävyjä, Broman kertoo.

Kattokristalli voi olla Bromanin mukaan perinteikäs, veistoksellinen tai moderni halogeeniratkaisu. Valaisin antaa mahdollisuuden korostaa huoneen tärkeimpiä yksityiskohtia, tai se voi myös itse toimia katseenvangitsijana. Näyttävän valaisimen, kuten vaikkapa Murano-kruunun Neljä vuodenaikaa tarkoituksena onkin luoda samalla visuaalisia virikkeitä.

– Kannattaa pohtia erityisesti, haluaako tuoda esille valaisimen vai valon. Nyt on mahdollisuus tehdä myös näyttäviä valopintoja, jossa itse valaisin ei ole näkyvissä. Tärkeää on valaistuksen harmonia, joka sopii kotiin, Broman neuvoo.

Houkuttelevaa muotoilua

Suuret ja puhdaslinjaiset, jopa minimalistisen pelkistetyt valaisimet ovat nyt muodikkaita. Tällä hetkellä kiinnostusta herättävät esimerkiksi Laviani Ferruccion italialaiselle Kartellille suunnittelemat valaisimet. Kuvan Bourgie-valaisinta saa eri värivaihtoehtoina.

Suosittuja suunnittelijoita ovat myös Eero Aarnio, Harri Koskinen, Poul Christiansen ja Achille Castiglioni. Kaiken ei tarvitse sopia omaan kotiin, mutta persoonallisellekin valaisimelle on olemassa oma ympäristö, jossa se on kauneimmillaan. Omaa päätöksentekoa voi tukea keskustelemalla sisustusneuvojan kanssa. Valaisin on samalla investointi, joka voidaan tehdä vuosikymmeniksi.

Mielenkiintoinen valaisinmateriaali on Milla Björk-Vartiaisen suunnittelemassa Innojokin Piassava-kattovalaisimessa. Näkövammaiset käsityöläiset ovat valmistaneet tuotteen harjasidonnan köysipalmun lehtikuiduista.

Oligon valaisin nimeltään Madame Filou on hauska sisustuksen yksityiskohta, joka sopii sekä katseenvangitsijaksi että yövaloksi.

Luonnollista päivänvaloa

Päivänvalon tavoitteena on toistaa sisustuksen värit aitoina, ja tarkoituksena on nauttia – kuten ulkona – aidosta päivänvalosta. Tuotteesta kiinnostuneen kannattaa ehkä aluksi kokeilla lamppua yhdessä tilassa, jos siitä ei ole aikaisempaa kokemusta. Päivänvalo nostaa vireystilaa, ja näin saa tuntumaa siihen, mihin tilaan se soveltuisi parhaiten.

Eteinen, käytävät, portaat ja kylpytilat tarvitsevat erityisvalaistusta.

Keittiöön soveltuvat parhaiten ehkä lasi ja muovi, joita on helppo puhdistaa. Lisäksi tarvitaan riittävästi valoa työtasoille ja kaappien sisälle, mutta valo ei saisi heijastua työtasojen pintojen kautta silmiin.

Hyvä kylpyhuonevalaistus ei häikäise peilin kautta, eikä muuta ihon väriä. Sopiva ratkaisu on esimerkiksi epäsuoran valaistuksen asentaminen. Tarjolla on myös vaihtoehtoja, joissa peili ja valaisin on integroitu. Kuvan Oligon valaisimista ja käyttökohteista antaa lisätietoa esimerkiksi HighLight valaistus oy.

Sähköinen katseenvangitsija

Värikäs valaisin voi olla yksittäinen elementti, tai se voi toistaa esimerkiksi tekstiileissä käytettyjä sävyjä. Suosittuja värejä ovat metallivärit, kirkas, maidonvalkoinen ja musta. Tehostevärejä ovat punainen, oranssi ja turkoosi. Myös luumu ja liila ovat tulossa, mikä näkyykin jo tekstiileissä. Kuvan valaisinta myy Kodin Ykkönen, ja sarjaan kuuluvat myös riippuvalaisin ja jalkalamppu.

Led-valaisimien käyttö antaa uusia mahdollisuuksia valaistusratkaisuihin. Etuina ovat monikäyttöisyys ja energiansäästö. Led-valoihin erikoistunut Cariitti hyödyntää valaisun mahdollisuuksia muotoilussa, ja Corian on kehittänyt valoa läpäisevän materiaalin, jonka läpi led-valojen ominaisuudet pääsevät oikeuksiinsa.

Red Dot Design Award Best of the Best 2009 -muotoilupalkinnon on voittanut Mikko Kärkkäisen suunnittelema ja Tunto Designin valmistama Led1-valaisin, joka on valmistettu taivutetusta vanerista. Voitokasta valaisinta saa sekä vaaleana että tummana.

Vaivatonta energiansäästöä

Valaisimen valinnassa kiinnitetään yhä enemmän huomiota ulkonäön lisäksi energiankulutukseen ja yhteensopivuuteen himmentimien ja ohjaustoimintojen kanssa. Liiketunnistimet tuovat mukavuutta arkeen: on helpompi tulla kotiin ostoskassien kanssa, kun ei tarvitse etsiä katkaisijaa. Muotoilu, tekniikka ja ennakkoluulottomat ratkaisut ovat laajentaneet valaisinten mahdollisuuksia. Langattomalla ohjauksella kodin valaistuksen saa muuttumaan napin painalluksella.

Osa vanhoista hehkulampuista poistuu markkinoilta, ja sopivien lamppujen valitseminen vaatii jatkossa aikaisempaa enemmän tietoa ja perehtymistä. Motiva palvelee lampputieto.fi -sivuilla, jossa vastataan siirtymävaiheessa askarruttaviin kysymyksiin.

Lisätietoa tuotteiden valmistajilta.

Teksti: Marianne Nygård / Mediafocus
Kuvat:Vepsäläinen, Kodin Ykkönen, Tunto Design, Kartell, Oligo, Innojok, Poppa, BoConcept

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.