Mainos

Vakoiluvuotaja jätti koko elämänsä taakseen

20:54

Edward Snowden, 29, nousi Hongkongin koneeseen kolme viikkoa sitten.

Ennen tätä hän oli kopioinut viimeisen pinkan Yhdysvaltojen turvallisuuspalvelun NSA:n salaisia papereita Havaijilla.

Snowden luovutti paperit brittilehti Guardianille ja yhdysvaltalaiselle Washington Post -lehdelle, jotka julkaisivat ne viime viikolla. Ne paljastivat esimerkiksi, että NSA seuraa miljoonien amerikkalaisten puheluita ja vakoilee yhdeksän nettipalvelimen tietoja.

Snowden nousi itse sunnuntaina maailman puheenaiheeksi paljastettuaan olevansa tietovuotojen takana. Samalla hän riskeerasi loppuelämänsä vapaana miehenä.

Ennen paljastustaan NSA:n ja puolustusalan konsulttiyrityksen Booz Allen Hamiltonin työntekijä ansaitsi noin 150000 euroa vuodessa ja omisti tyttöystävänsä kanssa talon Havaijilla. Hän joutui luopumaan kaikesta paljastuksiensa vuoksi, mutta ei kadu tekoaan.

– En halua elää maailmassa, jossa ei ole mitään yksityisyyttä. Vaikka et olisi tehnyt mitään väärää, sinua kuunnellaan, hän sanoi Guardianille.

Snowden ei kertonut läheisilleen suunnitelmistaan. Työpaikallaan hän väitti ennen pakoaan olevansa menossa hoidettavaksi epilepsian vuoksi.

Idealisti pettyi työssään

Snowden kasvoi Elizabeth Cityssä Pohjois-Carolinan osavaltiossa. Hän opiskeli tietojenkäsittelyä, mutta jätti koulutuksen kesken. Myöhemmin hän suoritti tosin tutkintonsa loppuun.

Vuonna 2003 mies aloitti harjoitusohjelman liittyäkseen armeijan erityisjoukkoihin. Hän kertoi haluavansa päästä sotimaan Irakiin, jotta voisi vapauttaa ihmisiä sortohallituksen alta.

Idealismi karisi pian.

– Suurin osa koulutukseen osallistuneista halusi vain tappaa arabeja, ei auttaa ihmisiä.

Loukkaantumisen jälkeen Snowden lomautettiin, ja hän sai ensimmäisen työpaikkansa NSA:sta. Nuori mies teki vaikutuksen tietokonetaidoillaan ja eteni nopeasti urallaan. Hän työskenteli vuosien aikana NSA:lle ja tiedustelupalvelu CIA:lle eri tehtävissä ympäri maailmaa.

Vuosien aikana Snowden todisti Yhdysvaltojen hallinnon kyseenalaisia tapoja toimia ja pettyi. Hänen mukaansa ihmisillä ei ole aavistustakaan siitä, millaisia tietoja NSA:n on mahdollista hankkia ihmisistä.

– Kun yhdistät itsesi nettiin, voimme jäljittää sinut.

Hän toivoi Barack Obaman valinnan presidentiksi muuttavan tilannetta. Kun näin ei käynyt, hän päätti toimia itse.

Toivoo turvapaikkaa Islannista

Snowden on kertonut olevansa nyt Hongkongissa. Hänen kohtalonsa on vielä epäselvä, sillä Hongkongilla ja Yhdysvalloilla on voimassaoleva luovutussopimus.

Snowden kertoi Guardianille aikovansa anoa turvapaikkaa Islannista, koska maa puolustaa internetin vapauden puolesta taistelevia ihmisiä.

Turvapaikan saadakseen miehen pitäisi kuitenkin päästä Hongkongista Islantiin.

– Islannin lain mukaan turvapaikka voidaan myöntää vain, jos henkilö on Islannissa, Islannin Kiinan-suurlähettiläs Kristin Arnadottir kommentoi South China Morning Post -lehdelle.

Snowden ei usko enää näkevänsä kotimaataan. Hän sanoo hyväksyneensä tekonsa seuraukset. Mies on kuitenkin huolissaan, että Yhdysvaltain hallitus käy hänen läheistensä kimppuun.

– En pysty pitämään yhteyttä perheeseeni. Se valvottaa minua öisin.

(MTV3 - STT)

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.