Väkivaltainen ryöstöaalto piinaa Tukholmaa – uhreina lapsia: "Kuulusteluissa on tullut esille, että ryösteleminen on joidenkin mielestä kivaa"

Tukholmassa on viime aikoina tapahtunut useita ryöstöjä, joissa uhrit ovat olleet alaikäisiä. Tapauksissa teini-ikäiset epäillyt ympäröivät nuoret uhrinsa ja vievät heidän matkapuhelimensa ja muuta arvotavaraa. Ruotsin yleisradioyhtiö Svt käsitteli asiaa Veckans brott-ohjelmassaan eilen.

Useat ryöstöistä ovat tapahtuneet Hägerstenin kaupunginosassa keskustan eteläpuolella. Ryöstöjä tapahtuu esimerkiksi keskellä katua ja metroasemilla.

Viime viikolla kolme 11-13-vuotiasta poikaa ryöstettiin kadulla päivällä Aspuddenin peruskoulun lähellä. Kahta pojista lyötiin vatsaan ryöstön yhteydessä.

Ryöstöt kaksinkertaistuneet

Tukholman poliisin tuoreet tilastot kertovat, että ryöstöt ovat olleet jyrkässä nousussa viime kuukausina.

Helmi-maaliskuun aikana Tukholmassa on tapahtunut 26 ryöstöä, kun niitä viime vuonna vastaavana aikana oli 13.

– Ryöstöjen määrä on kaksinkertaistunut. Ryöstöjä on tapahtunut koko Hägerstenin alueella ja kaikkina kellonaikoina kello 14:sta aina puoleen yöhön, kertoo ryhmänjohtaja David Sund Skärholmin poliisista Svt:t Veckans brott -ohjelmalle.

Poliisi kehottaa tekemään rikosilmoituksen

Poliisi on nimennyt erityisryhmän tutkimaan ryöstöaaltoa. Ryöstöjä ei ole kuitenkaan toistaiseksi pystytty selvittämään.

– Viime syksynä meillä oli pidätettynä kymmenen nuorta, joita epäiltiin ryöstöistä eri puolilla Tukholmaa. Näiden tapausten tutkinta jatkuu yhä, Sund sanoo.

Vuonna 2017 poliisi onnistui selvittämään vain yhdeksän prosenttia kaikista ryöstöistä. Sund neuvoo kuitenkin ilmoittamaan jokaisesta ryöstöstä ja yrityksestä, vaikka monet Veckans brott -ohjelman haastattelemat vanhemmat epäilevätkin rikosilmoituksen järkevyyttä.

– Rikosilmoituksista saamme tietoa, josta voimme muodostaa täydellisemmän tilannekuvan ja voimme yrittää yhdistää eri tapauksia toisiinsa, Sund sanoo.

Asema, raha ja huumeet ajavat ryöstelyyn

Poliisin mukaan nuorten tekemiin ryöstöihin on useita syitä. Yksi syy on valta-aseman tai arvostuksen hankkiminen rahan sijaan.

– Kuulusteluissa on tullut esille, että ryösteleminen on joidenkin mielestä kivaa. Se on jonkunlaista valtapeliä.

Toisena syynä voi olla se, että ryöstäjät haluavat samanlaisen statuksen, jonka vauraampien asuinalueiden nuorten hienommat tavarat tuovat. Jotkut tarvitsevat nopeasti rahaa huumeisiin.

Sund sanoo, ettei halua lietsoa paniikkia. Hän neuvoo huolestuneita vanhempia käyttämään ”tervettä järkeä”.

– En halua lietsoa paniikkia. Joskus voi olla kuitenkin viisasta jättää arvotavarat kotiin ja vanhemmat ovat saattaa lapsia esimerkiksi harrastuksiin. Jos ryöstöä yrittävät joutuvat lähtemään tyhjin käsin, he usein jättävät seuraavan ryöstön tekemättä, Sund sanoo.

Lähteet: Svt ja Svt:n Veckans brott

Lue myös:

    Uusimmat