Väistyvä puheenjohtaja Rinne vaatii vallanhimoisten pikkupelien hautaamista SDP:ssa: "Vastuussa olevien kampittaminen ei ole hyväksi ja kunniaksi"

Katso Antti Rinteen viimeinen puhe puolueen puheenjohtajana:"SDP on taas aikaansa edellä" 22:12
Antti Rinne väistyy SDP:n puheenjohtajan paikalta – katso hänen viimeinen puheensa puolueen puheenjohtajana: "SDP on taas aikaansa edellä"

SDP:n puheenjohtajan paikalta lähtevä Antti Rinne vaatii, ettei Sdp:n sisällä yritetä kampittaa vastuussa olevia ihmisiä. 

– Toivon, että tämän puoluekokouksen myötä vallanhimoiset pikkupelit haudataan lopullisesti. Käydään politiikan sisällöistä ja linjoista railakastakin keskustelua, ollaan rohkeita ja tehdään avauksia ihmisten, Suomen, Euroopan ja maapallon parhaaksi, Rinne puhui Tampereen puoluekokouksen linjapuheessa.

Rinne joutui viime vuoden lopulla luopumaan pääministerin paikasta, kun hallituskumppani keskustan luottamus Rinteeseen oli loppunut.

Posti-jupakan aikana Rinne ei kuitenkaan saanut edes omiltaan suurta julkista tukea. Puheessaan Rinne ei näihin tapahtumiin kuitenkaan suoraan viitannut.

Rinne pitää selvänä, että poliittisen liikkeen sisällä on ajoittain jännitteitä ja jopa riitoja, jotka voivat olla jopa hyväksi liikkeen linjan kirkastamisessa.

Rinne ei kuitenkaan halua, että vastuussa olevia kampitetaan.

– Johtajilta saa ja pitää vaatia. Mutta kulloinkin vastuussa olevien ihmisten kampittaminen – vaikka sen sitten väittäisi tapahtuvan puolueen edun nimissä – ei ole minkäänlaiselle poliittisille liikkeelle hyväksi saati kunniaksi eikä se johda menestykseen, Rinne sanoi.

Taisteluun valheiden voimia vastaan

Väistyvä puheenjohtaja varoitteli lisäksi vääristä profeetoista.

– Pahimmillaan toivottomuus ja yhteiskunnan eriarvoisuus murentavat luottamusta demokratian instituutioihin ja politiikan päätöksentekoon. Ja tästä demokratian ja oikeusvaltion rapautumisesta hyötyvät vain väärät profeetat, voimat, jotka haluavat kääntää kehityksen kelloa vuosikymmeniä, jopa vuosisatoja taaksepäin. Syyllisiä haetaan milloin toisista kulttuureista, milloin Euroopan unionista, Rinne puhui.

– Ystävät, meidän on rohkeasti käytävä taisteluun näitä voimia vastaan. Meidän on hyökättävä väärän tiedon levittäjiä vastaan totuudella, toivolla ja teoilla. Työhön tarvitsemme jokaista: käymään toisia arvostavaa ja kunnioittavaa keskustelua, mutta oikaisemaan virheet ja erehdykset. Näyttämään totuuden, mutta paljastamaan valheet, hän jatkoi.

Rinne muistutti myös Sdp:n entisen puheenjohtajan Rafael Paasion sanoista: ”Jos et muuten tiedä, mitä teet, ole heikomman puolella.” 

Rinne sai puheenvuorostaan suuret suosionosoitukset.

Rinne nousi puheenjohtajaksi ohi Urpilaisen vuonna 2014

Vuonna 2014 Rinne syrjäytti puoluetta vuodesta 2008 luotsanneen valtiovarainministeri Jutta Urpilaisen puheenjohtajan paikalta äänin 257–243 Seinäjoella pidetyssä puoluekokouksessa. Sen on katsottu jakaneen puoluetta kahtia.
Rinne sai vastaehdokkaita jo seuraavassa puoluekokouksessa 2017, kun Timo Harakka ja Tytti Tuppurainen haastoivat hänet. Rinne kuitenkin valittiin jatkokaudelle ensimmäisellä kierroksella.
Ennen poliitikon uraa Rinne oli pitkän uran ammattiyhdistysliikkeessä tehnyt lakimies. Hän korosti ennen puheenjohtajaksi valintaansa haluavansa muuttaa politiikan linjaa. Rinteen vahvimpana puolena ei ole pidetty esiintymistä ja viestintää, ja hänen lausunnoistaan seurasi usein kohuja. (STT)


Lue myös:

    Uusimmat