Vain "yllättävä musta joutsen" lopettaisi Ukrainan sodan nopeasti – myös pian iskevä rospuutto hidastaa sotatoimia

"Venäläiset tehneet alisuoriutumisesta taidetta"– tämän vuoksi Ukrainan harhautus vastahyökkäyksessään onnistui 2:05
"Venäläiset tehneet alisuoriutumisesta taidetta" – tämän vuoksi Ukrainan harhautus vastahyökkäyksessään onnistui

Ukrainan menestyksekäs vastahyökkäys Harkovassa ei ole lopettamassa sotaa, arvioi Puolustusvoimien entinen tiedustelupäällikkö, kenraalimajuri evp Pekka Toveri.

MTV Uutiset Live kertoo ja näyttää kun tapahtuu. Se on toimitus, joka elää uutispäivää kanssasi.

Seuraa jatkuvaa lähetysvirtaa yhden ruudun kautta osoitteessa mtvuutiset.fi ja MTV Katsomossa.

Hyökkääminen käy yhä vaikeammaksi myös Ukrainalle, kun huoltoyhteydet pitenevät. Samaan aikaan Venäjän parjatun huollon matka rintamalle lyhenee.

Lisäksi Ukrainan täytyy suojata enemmän sivustoja, kun vapautetut alueet laajenevat.

– Hyökkäys tuppaa kulminoitumaan ennemmin tai myöhemmin, jolloin Venäjällä on mahdollisuus pysäyttää hyökkäys ainakin sen ajaksi, kun Ukraina saa järjestettyä joukkonsa uudestaan, Toveri arvioi MTV Uutiset Livessä.

Toveri myös huomauttaa, että Venäjällä on taistelusta irti olevia joukkoja Etelä-Ukrainassa ja joitakin reservejä Venäjällä.

– Uskon, että venäläiset pyrkivät nyt epätoivoisesti estämään ukrainalaisten hyökkäyksen ja pitämään kiinni niistä alueista, mitä heillä on hallussa.

Kesä kääntyy syksyyn

Yksi asia, joka voi hidastaa sotilasoperaatioita, on syksy ja edessä häämöttävä talvi. Toveri arvioi, että eteläisessä Ukrainassa hyvää taistelukautta on jäljellä vielä toista kuukautta.

Sitten voi koittaa "rasputitsa" eli rospuutto, kelirikko. 

– Kun rupeaa kovasti satamaan, tulee kylmä, maa pehmenee, niin sotaoperaatiot vaikeutuvat, vaikkeivat kuitenkaan estä niitä.

Konkreettisimmillaan sääolosuhteiden merkitys on näkynyt Harkovassa Ukrainan vastahyökkäyksen aikana.

– Siellä on maastoajoneuvolla ajettu peltoja pitkin venäläisten asemiin ja siitä ylitse, Toveri kertoo.

– Sitten kun on pehmeä maasto, se ei välttämättä onnistu. Se jää mutaan kiinni. Myös tähystäminen vaikeutuu, koska näkyvyys heikkenee, on sumua, lumisadetta ja sadetta.

Sotilasanalyytikko, Australian armeijan entinen kenraalimajuri Mick Ryan ei kuitenkaan usko, että rasputitsalla on yhtä suurta vaikutusta syksyllä kuin keväällä.

– Todennäköisesti hidastaa sodankäyntiä, mutta sillä ei todennäköisesti ole yhtä dramaattista merkitystä kuin viime keväänä, Ryan kommentoi Yahoo Newsille elokuussa.

Juttu jatkuu videon jälkeen.

Kuolettava ominaisuus pamauttaa venäläisten panssarivaunujen tornit ilmaan – tällainen on kyseinen tankki 16:33
Video: Kuolettava ominaisuus pamauttaa venäläisten panssarivaunujen tornit ilmaan

Toveri: Venäjä toivoo kovaa talvea

Tammi-helmikuussa säätilanne voi helpottua, jos maa on roudassa. Ainakin Venäjällä toivotaan kovaa talvea.

– He toivovat kovaa talvea, että lännessä alkaisi talous ja yhtenäisyys rakoilla, ja tuki Ukrainalle loppuisi. Ukrainahan on ilmoittanut, että se tarvitsee edelleen jatkuvasti lisää tukea, etenkin ampumatarvikkeita, Toveri pohtii.

Länsi on jatkuvasti vakuuttanut vankkumatonta tukeaan Ukrainalle, vaikka samalla energiasta on pulaa ja uhkakuvissa kotitaloudet kärsivät kylmyydestä.

Sota ei siis ole päättymässä tähän.

– Jos ei nyt tapahdu mitään yllättävää mustaa joutsenta, että Venäjän asevoimat täysin romahtavat – mihin en vielä jaksa uskoa – luulen, että sota jatkuu syksyyn ja talveen, Toveri tuumii.

Lue myös:

    Uusimmat