Vain joka toinen käyttää heijastinta

Syksy saapuu ja illat pimenevät entistä aikaisemmin. Viimeistään nyt on aika varmistaa näkyvyys heijastimilla.

Liikenneturvan kyselyn perusteella 70 prosenttia ihmisistä pitää heijastimen käyttöä erittäin tärkeänä etenkin omilla läheisillä. Liikenneturvan tekemien tarkkailujen perusteella vain noin puolet ihmisistä kuitenkin käyttävät heijastinta. Heijastin on helpoin tapa tehdä itsensä näkyväksi pimeissä, ja on siten erittäin toimiva ja halpa turvaväline.

– Heijastimeen suhtaudutaan pitkälti myönteisesti. Syyt heijastimen uupumiseen voivat olla niinkin tavanomaisia kuin unohdus, kiire tai silkka ajattelemattomuus takkia vaihdettaessa, Liikenneturvan suunnittelija Laura Loikkanen toteaa.

Torstaina 1.10. vietetään valtakunnallista heijastinpäivää. Päivän myötä liikenneturva haluaa muistuttaa heijastimen käytön tärkeydestä. Parhaan näkyvyyden saavuttamiseksi heijastin tulee asettaa oikein. Parhaiten se näkyy vapaasti roikkuessa noin polven korkeudella, jolloin se näkyy sekä eteen, taakse että sivulle.

Heijastinta on yhtä tärkeä pitää sekä hämärissä taajamissa, haja-asutusalueilla että valaistussa kaupunkiympäristössä.

– Valtaosa autoilevista raportoi hankaluuksista havaita ilman heijastimia liikkuvia. Heijastimen avulla kuljettaja erottaa kävelijän jopa kolme kertaa kauempaa kuin ilman heijastinta liikkuvan, Loikkanen toteaa.

Myös auton lasit ja valot ovat tärkeää pitää puhtaina, sillä ne vaikuttavat merkittävästi kuljettajan havainnointikykyyn. Myös ajonopeus täytyy sovittaa olosuhteiden mukaiseksi esimerkiksi rankassa vesisateessa tai sumussa, jolloin näkyvyys on normaalia huonompi.

Myös onnettomuusluvut ovat heijastimen käytön puolella. Vuonna 2013 kuolemaan johtaneista jalankulkuonnettomuuksista 17 tapahtui pimeällä tai hämärässä. Näistä kahdeksassa tapauksessa jalankulkijalla ei ollut heijastinta. Tutkijalautakunnan todennäköisyyslaskentoihin perustuen heistä viisi olisi voinut pelastua heijastimen ansiosta.

Kuvat: Nina Mönkkönen ja Liikenneturva

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja