Vaikuttaako veriryhmä terveyteen, ruokavalioon tai persoonaan? Lääkäri vastaa

Onko veriryhmällä merkitystä ihmisen terveyden, ruokavalion tai vaikka persoonan kannalta? Lääkäri Johanna Castrén Veripalvelusta kertoo.

Muutama vuosi sitten Yle uutisoi, että O-veriryhmä on alttiimpi joillekin noroviruskannoille. Maaliskuussa 2015 Potilaan Lääkärilehti vahvisti, että samainen veriryhmä suojaa malarialta. Netissä puolestaan kiertää erilaisia listoja, joissa väitetään joidenkin veriryhmien nostavan ja toisten laskevan riskiä esimerkiksi halvaantua tai sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin tai syöpiin. 

– On tutkimuksellisesti kiinnostava aihe, voisiko jokin veriryhmä jotenkin suojata joltakin sairauksilta. Ilmeisesti veriryhmätekijöillä on jonkinlaisia linkkejä erilaisiin infektio-, suolisto- ja autoimmuunisairauksiin, mutta kenttä on vielä riittämättömästi tutkittu. Emme tiedä, mihin kaikkeen muuhun kuin verensiirtoihin veriryhmällä voi loppupeleissä olla vaikutusta, lääkäri Johanna Castrén sanoo.

– Ei voida varmasti sanoa, että hienoa, sinulla on tämä veriryhmä, joten todennäköisesti elät pidempään tai et tule sairastumaan siihen tai tähän. Eikä ainakaan tarvitse pelästyä, oli oma veriryhmä mikä tahansa, että nyt olen suuressa riskissä johonkin.

Veriryhmät on vedetty mukaan myös dieetteihin: on kirjoitettu, että eri veriryhmiin kuuluvien kannattaisi suosia omille veriryhmilleen hyviä ruokia.

– Veriryhmien ja suoliston bakteerikannan välillä ilmeisesti tosiaan on jonkinlainen linkki. En pidä mahdottomana, että joskus kymmenen vuoden päästä löytyy jotakin tieteellistä näyttöä siitä, että jotkin ruoka-aineet ja veriryhmät pelaavat paremmin yhteen kuin toiset. Mutta se kirjallisuus, joka tällä hetkellä ohjaa veriryhmädieettejä, on tieteelliseltä näytöltään ihan olematon, Castrén sanoo.

Japanissa monet uskovat veriryhmän vaikuttavan vahvasti ihmisen persoonaan. Siellä veriryhmää tiedustellaan tiettävästi jopa treffipalstoilla tai työhaastatteluissa.

– Länsimaissa ei ole tällaista idän kulttuuriperinnettä tukevaa tiedepohjaa, että veriryhmiä ja luonteenpiirteitä voitaisiin yhdistää toisiinsa.  

Mitä geenit kertovat meistä?

Huomenta Suomessa paneuduttiin geeneihin ja suomalaisten geenivirheisiin kesäkuussa 2015. Katso video alta.

Lue myös:

    Uusimmat