Mainos

Vaikeasti hallittava suuri koira hyökkäsi 4-vuotiaan tytön kimppuun Kangasalla – lapsi makasi sairaalassa useita päiviä puhumattomana

Pirkanmaan käräjäoikeus tuomitsi tällä viikolla 58-vuotiaan miehen vammantuottamuksesta, koska hänen ulkoiluttamansa koira hyökkäsi 4-vuotiaan tytön kimppuun Kangasalla kesäkuussa.

Viisivuotias ja noin ja 60 kiloa painava bullmastiffi-koira hyökkäsi polkupyörällä liikkuneen 4-vuotiaan tytön kimppuun Kangasalla kesäkuun lopussa 2017.

Tyttö oli ollut pyöräilemässä isänsä ja siskonsa kanssa, kun koira hyökkäsi hänen kimppuunsa.

Koira alkoi välittömästi kiskoa perheen suuntaan, kun se näki heidät. Sen jälkeen koira kiskaisi rikki taluttimensa lukon ja juoksi pyöräilevän lapsen päälle.

Koira hyppi tyttöä vasten sekä puri ja raapi häntä korvaan ja niskaan niin, että tyttö sai vertavuotavat vammat. Koira puri tytön korvalehden osittain irti.

Tämän jälkeen koira puri vielä tyttöä 3-4 kertaa ranteeseen, olkavarteen, selkään ja kylkeen.

Isä sai koiran irti

Tytön isä hyppäsi heti pois pyöränsä päältä ja juoksi irrottamaan koiraa lapsestaan. Koira onnistui kuitenkin pääsemään irti kaulapannastaan, jolloin se hyökkäsi vielä uudestaan lapsen päälle ja puri ja raapi tätä.

Lopulta isä kävi makaamaan koiran päälle ja sai irrotettua eläimen lapsestaan. Sivullinen autoilija otti lapset kyytiinsä sillä aikaa, kun isä piteli koiraa.

Vasta tämän jälkeen koiranulkoiluttaja tuli paikalle ja sai pannan uudelleen koiran kaulaan. Lasten isä huomasi tässä vaiheessa, että mies haisi alkoholille.

Poliisi ja ambulanssi hälytettiin paikalle.

Sairaalahoidossa useita päiviä

Koiran hyökkäyksestä aiheutui tytölle puremia ja haavoja niskaan, korvaan, rintakehään ja selkään, molempiin olkavarsiin ja oikeaan ranteeseen.

Tyttö joutui olemaan koirahyökkäyksen takia sairaalassa hoidettavana neljä päivää. Hänet jouduttiin myös leikkaamaan.

Kahteen päivään tyttö ei puhunut sairaalassa mitään, vaan hän makasi vain liikkumattomana sängyssä. Lapseen ei ollut saanut mitään puhekontaktia. Vanhemmat olivat peloissaan, mitä heidän lapselleen tapahtuu.

Lääkärit sanoivat vanhemmille, että tyttö oli joutunut sokkiin. Äiti oli kaikki päivät jatkuvasti tyttärensä luona sairaalassa.

Plastiikkakirurgian erikoislääkärin mukaan tytölle ei aiheutunut vammoista hengenvaaraa, mutta "vammamekanismi suuren koiran purressa pienen lapsen päätä ja rintakehää on kuitenkin hengenvaarallinen".

Lääkärin mukaan on mahdollista, että lapsi tarvitsee jatkossakin korjaavia plastiikkakirurgisia toimenpiteitä. Aiheutunut kosmeettinen haitta on merkittävä.

Vanhempien mukaan tyttö häpeää edelleen näyttää korvaansa ja hän peittelee sitä hiuksillaan.

Tyttö ei ole tapauksen jälkeen halunnut ottaa myöskään paitaa pois, jotta arvet hänen vartalossaan eivät näkyisi. Tytölle aiheutui lukuisia arpia päähän, vartaloon ja käsiin. Lääkärinlausunnon mukaan arvet ovat pysyvät.

Koira oli vaikeasti käsiteltävä

Koira oli karkaillut aiemminkin ja ollut aggressiivinen. Vain muutamaa viikkoa aikaisemmin koira oli purrut naista, joka sai myös sairaalahoitoa vaativia vammoja.

Oikeuden mukaan koira oli vaikeasti käsiteltävä ja heikosti käskytystä totteleva ja koiran omistaja tiesi sen.

– Vaikka koira oli purrut ihmistä vain muutamaa viikkoa aiemmin, ei tälle kuitenkaan ollut hankittu kuonokoppaa. Tämä osoittaa vastaajassa suhteellisen vakavaa huolimattomuutta, oikeus totesi tuomiossaan.

Tytön vanhemmat olivat jo pitkään pelänneet, että koiran kanssa käy jotain, koska kyseisen koiran käsitteleminen oli ollut niin epävarmaa. Koira oli aiemminkin purrut ihmistä ja hyökännyt ihmisten päälle.

Syyttäjän mukaan mies suhtautui välinpitämättömästi muiden henkilöiden turvallisuuteen, kun hän lähti ulkoiluttamaan vaikeasti hallittavaa ja suurikokoista koiraansa käyttäen liian heikkorakenteista talutinta.

Mies kiisti syytteen.

Syyttäjä vaati miehelle rangaistusta törkeästä vammantuottamuksesta, mutta oikeus tuomitsi miehen vammantuottamuksesta.

Mies tuomittiin 40 päiväsakkoon, mikä tekee hänen tuloillaan yhteensä 1 360 euroa. Lisäksi mies määrättiin korvaamaan pikkutytölle kivusta ja särystä 1 800 euroa, pysyvästä kosmeettisesta haitasta 2 800 euroa ja repeytyneistä asusteista 50 euroa.

Lisää aiheesta
  Mainos
  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.

  Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja