Vaihdevuodet 43-vuotiaana?

Täysin normaalia, vaikkakin onneksi harvinaista, sanoo lääkäri Mervi Halttunen. Useimmilla naisilla vaihdevuodet alkavat viisikymppisenä. Normaalia asiaa on turha pelätä etukäteen.

Suomalaisella naisella keskimääräinen menopaussi-ikä on 51 vuotta. Moni yhdistää menopaussin vanhenemiseen ja tuntee siksi vastenmielisyyttä tapahtumaa kohtaan.

− Vaihdevuodet ovat monelle tietynlainen rajapyykki, jolloin ihminen tiedostaa elämän rajallisuuden. Viisikymppinen ei ole kuitenkaan mikään ikäloppu, naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Mervi Halttunen painottaa.

Halttunen ymmärtää, että 43-vuotiaalle yllättäen iskevät vaihdevuodet voivat tulla yllätyksenä.

− Nykyään lapset hankitaan yhä myöhemmin. Päälle nelikymppisellä voi olla yhä raskaushaaveita. Vaihdevuosien alkamista ei voi ennustaa millään lailla.

Se tiedetään, että esimerkiksi rankat syöpähoidot saattavat aikaistaa vaihdevuosia. Osalla naisista voi munasarjojen toiminta hiipua reilusti alle nelikymppisenä.

− Tätä ei kuitenkaan kannata pelätä, sillä se ei ole yleistä, Halttunen vakuuttaa.

Seksuaalisuus ei katoa

Halttunen on hyvillään siitä, että vaihdevuosista puhutaan nykyään verrattain avoimesti. Monet vanhat myytit ovat kadonneet, kun asiatietoa on runsaasti saatavilla.

Vaihdevuosien vaikutus seksielämään on yksi osa-alue, joka mietityttää monia.

− Vaihdevuosien myötä naisen limakalvot kuivuvat. Se taas johtaa helposti yhdyntäkipuihin. Asiasta pitäisi puhua omalle lääkärille, Halttunen kannustaa.

Munasarjojen toiminnan hiipuessa moni vaihdevuosista kärsivä nainen kokee myös niin sanottuja kuumia aaltoja. Tuntemukset voivat heijastua myös makuuhuoneen puolelle.

− Kun nainen ei siedä edes itseään, hänellä ei ole myöskään seksi mielessä. Naisen seksuaalisuus ei silti katoa mihinkään vaihdevuosien myötä.

Studio55/Jenni Kokkonen

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja