Vaarana valtava ympäristökatastrofi: 750 tonnin diesellastia kuljettava alus upposi Tunisian rannikolla

Polttoainetta kuljettava alus on uponnut Tunisian rannikolla, kertovat maan viranomaiset. Xelo-nimisen aluksen kyydissä on ympäristöministeriön mukaan noin 750 tonnia dieselpolttoainetta.

Toistaiseksi aluksen ei ole havaittu vuotaneen. Tunisian viranomaisten on pian määrä päättää toimenpiteistä.

Ministeriö kertoo aluksen pyytäneen lupaa tulla Tunisian vesille tänään illalla huonon sään vuoksi. Aiemmin aluksen kerrottiin ajautuneen hankaluuksiin ja aiheuttavan mahdollisen ympäristökatastrofin vaaran.

Ympäristöministeriö kertoi Tunisian viranomaisten evakuoineen aluksen seitsemänhenkisen miehistön. Georgialainen kapteeni, neljä turkkilaista ja kaksi azerbaidzhanilaista tarkastettiin sairaalassa, mutta nyt heidän kerrotaan olevan hotellissa.

Alus on Päiväntasaajan Guinean lipun alla, ja se oli matkalla Egyptin Damiettasta Maltalle. Se oli noin seitsemän kilometrin päässä Tunisian rannikolta, kun alukseen alkoi tulla vettä ja sen konehuone täyttyi vedestä.

Ympäristöministeriön mukaan tilanne oli hälyttävä jo ennen uppoamista

Ympäristöministeriön mukaan useat eri ministeriöt tekevät yhteistyötä estääkseen ympäristökatastrofin. 

Ympäristöministeriö on matkalla alueelle ja koordinoi päätöksiä yhdessä paikallisten viranomaisten kanssa.

Ympäristöministeriö kuvaili aluksen tilannetta "hälyttäväksi" ennen uppoamista.

Onnettomuuspaikka Gabesinlahti oli perinteisesti kalastusaluetta, mutta aktivistien mukaan se on kärsinyt saastumisesta Gabesin kaupungin lähellä sijaitsevan fosfaattiteollisuuden vuoksi

Viimeisin Tunisiaan liittyvä onnettomuus tapahtui lokakuussa 2018, kun tunisialainen rahtialus törmäsi kyproslaiseen alukseen lähellä Korsikaa. Tuolloin Välimereen vuoti satoja tonneja polttoainetta. Alusten irrottaminen ja polttoaineen pumppaaminen kesti useita päiviä.

Lue myös:

    Uusimmat

    Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme vaihtamaan tuettuun selaimeen. Lisätietoja