Uutuuskirja: Panu Rajalan vaimo menehtyi äkillisesti – kirjailija palaa traagisiin hetkiin: "Hänellä oli ankara tuska"

Kirjailija Panu Rajalan vaimo Marja Norha menehtyi maaliskuussa vuonna 2021.

Kirjailija Panu Rajala seurusteli Marja Norhan kanssa 20 vuoden ajan. Rajala kertoo parin suhteesta avoimesti muistelmateoksessaan Päin elämää! (Siltala).

Pari muutti Hämeenkyröön, kun pandemia alkoi. Rajala keskittyi töihinsä, kirjoittamiseen ja Norha viihtyi luonnossa tarkkailemassa lintuja. 

Rajala kirjoittaa, kuinka Norha kärsi terveyshuolista ja tälle tehtiin kesällä vuonna 2020 Meilahdessa vaikea ablaatio.

Operaatio uhkasi kääntyä kohtalokkaaksi, sillä välittömästi sen jälkeen ilmeni sisäinen verenvuoto, jonka seurauksena potilas alkoi menettää näköään ja tajuntaansa. Pikainen puhkaisu rintakehän läpi ilman puudutusta pelasti hänen henkensä. En pysty kuvittelemaan, kuinka tuskallisia tuntemuksia se potilaalle tuotti.

Maaliskuussa vuonna 2021 Norha lähti iltapäivällä joutsenkävelylle kiikari ja kamera kaulassa. 

Naapuri näki hänen kävelleen hitaasti kantohankea pitkin kuin omissa mietteissään. Hän ihaili Kallioisten selälle saapuneita laulujoutsenia, otti jonkin kuvan ja päätti poiketa kampaajansa luona, jonka talo oli rannan tuntumassa.

Rajala kirjoittaa kirjassa, kuinka Norha pyysi ottamaan tästä kuvan kävelylenkin jälkeen ja sen jälkeen heillä oli tarkoitus alkaa katsoa brittiläistä tv-sarjaa.

Ennen kuin siirryin paikalleni keinutuoliin, Marja valitti äkillistä kipua ohimossaan ja pyysi soittamaan johonkin.

Rajala soitti välittömästi hätänumeroon.

Näin Marjan kasvojen vääristyvän, hänellä oli ankara tuska. Autoin hänet puusohvalle makaamaan, yritin rauhoittaa. Ambulanssi tuli viidessä minuutissa, kaksi asiansa osaavaa kaveria. Minusta ei ollut enää mitään apua. He tekivät valmistavat toimet ja kantoivat Marjan paareilla autoon. Hän oli vielä tajuissaan, keskittyi vain kestämään. Katsoin keittiön ikkunasta, kun ambulanssin punaiset takavalot etääntyivät. En ehtinyt edes kunnolla hyvästellä. Hän oli poissa.

Puolen yön aikoihin Rajala soitti Tampereen Yliopistolliseen keskussairaalaan ja hän sai kuulla, että Norha oli saanut massiivisien aivoverenvuodon ja mitään ei ollut enää tehtävissä. Rajala ilmoitti surullisen uutisen läheisille, jotka saapuivat jättämään jäähyväiset.

– Marja makasi letkuissa. Hän oli liikkumaton, harmaa ja hauraan oloinen. Elintoimintoja ei enää ollut. Annoimme luvan irrottaa koneesta. 

– Jätimme karut, hellät jäähyväiset. Jotenkin jähmetyin tunnottomaksi. Näin äkkiä voi lämmin ihminen jäähtyä ja kadota iäksi.

Huhtikuussa 2021 Norha siunattiin viimeiselle matkalleen.

Lue myös:

    Uusimmat