Mainos

Uutta tietoa vanhemmille: Pikkulapset ymmärtävät enemmän kuin luulet!

Vaikka pikkulapsi ei vielä osaa puhua, hän tietää ympäristöstään ja toiminnastaan yllättävän paljon. 

Puolitoistavuotias vauva osaa heitellä tavaroita, juoda kupista ja riisua vaatteensa. Hän osaa myös tiputtaa puhelimen vessanpönttöön ja nauraa. Itse asiassa tämän ikäinen lapsi osaa jo hämmästyttävän paljon asioita.

Moni vanhempi on saattanutkin pohtia, mitä tämän pienen lapsen päässä oikein liikkuu. Kuinka paljon hän todella ymmärtää ympäröivästä maailmasta ja hänen roolistaan siinä? Uuden ranskalaisen tutkimuksen mukaan he tietävät näistä asioista paljon enemmän kuin voisi luulla.

Tutkimuksen mukaan jo pikkulapset tietävät, milloin he eivät tiedä jotain. He pystyvät myös viestittämään tämän epävarmuuden vanhemmilleen tai hoitajalleen, vaikka he eivät tätä viestiä aina ymmärtäisikään. 

Pikkulapset osaavat etsiä apua ongelmiinsa

Aikaisemmissa tutkimuksissa on tarkasteltu ainoastaan sitä, mitä lapset voivat suullisesti raportoida. Tässä tutkimuksessa kuitenkin tutkittiin aivan pienten lasten kykyä oppia ja etsiä aktiivisesti uutta tietoa.

Tutkijatiimi loi sanattoman muistitestin imeväisikäisille lapsille selvittääkseen, millaisissa tilanteissa he pyytävät apua ongelmiinsa. Lapsia pyydettiin osoittamaan laatikkoa, jossa on lelu. Tilanteissa, joissa lapset eivät pystyneet näkemään, mihin laatikkoon lelu oli piilotettu, he käänsivät katseensa vanhempiinsa.

Jos lapset kohtaavat ongelman, johon he eivät tiedä vastausta, he tietävät silti, mistä etsiä apua. Sen sijaan, että he toistaisivat virheitä yhä uudestaan ja uudestaan, he alkavat hankkimaan tietoa toimintansa avuksi. Tästä toimintatavasta olisi taatusti hyötyä myös monille aikuisille. 

Vanhempien tuleekin muistaa, että heidän lapsensa alkavat oppimaan ja matkimaan vanhempiaan jo erittäin nuorena. Juuri tämän seikan vuoksi lasten kanssa leikkiminen on ensiarvoisen tärkeää. Leikin avulla lapset oppivat parhaiten sitä, miten oppia. 

Missä tilanteissa äiti hermostuu? Suomalaislapset ovat oppineet vastaukset:

Lähde: Time

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.