Uutissuomalaisen kysely: Suurin osa suomalaisista laillistaisi eutanasian

Terhokodin pitkäaikainen johtaja kertoo mielipiteensä eutanasiasta 7:48
KATSO MYÖS: Terhokodin pitkäaikainen johtaja kertoo mielipiteensä eutanasiasta.

Myönteisimmin eutanasian laillistamiseen suhtautuvat 30–59-vuotiaat, selviää kyselystä.

Valtaosa eli 78 prosenttia suomalaisista katsoo, että eutanasia pitäisi laillistaa Suomessa, käy ilmi Uutissuomalaisen teettämästä kyselystä.

Yhdeksän prosenttia vastaajista ei kannata eutanasian laillistamista. 13 prosenttia ei osannut ottaa kantaa kysymykseen.

Kyselyssä eutanasia määriteltiin tarkoittamaan parantumattomasti sairaan potilaan elämän päättämistä lääkkeillä hänen pyynnöstään kärsimyksen lopettamiseksi.

Myönteisimmin eutanasian laillistamiseen suhtautuvat kyselyn mukaan 30–59-vuotiaat. Eutanasian laillistamista vastustavien osuus on suurin yli 60-vuotiaissa, mutta heistäkin kaksi kolmasosaa kannattaa eutanasian laillistamista.

Tietoykkösen toteuttamaan kyselyyn vastasi tuhat suomalaista 12.–20. maaliskuuta. Kokonaistuloksen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.

Kansalaisaloite eutanasian laillistamiseksi sai maaliskuun alussa kokoon tarvittavat 50  000 kannatusilmoitusta, joten aloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi. Aloitteessa esitetään, että Suomeen säädettäisiin eutanasiaa sekä lääkäriavusteista lääkkeellistä kuolemaa koskeva laki.

Lääkäriliiton valtuuskunnan on tarkoitus päättää toukokuussa liiton kannasta eutanasiaan, Uutissuomalainen kertoo.

Eutanasiaa edistävää kansalaisaloitetta käsiteltiin eduskunnassa myös vuonna 2018. Silloin aloite hylättiin, mutta sosiaali- ja terveysministeriö asetti asiantuntijaryhmän pohtimaan eutanasian laillistamista. Vuonna 2021 annetussa loppuraportissa työryhmä totesi, ettei se löytänyt yksimielistä näkemystä eutanasian laillistamiskysymykseen. Muun muassa Lääkäriliitto vastusti eutanasiaa ja lääkäriavusteista itsemurhaa asiantuntijaryhmässä.

Lue myös:

    Uusimmat