Mainos

Uutisanalyysi: Microsoftin emämunaus näkyy nyt jättitappioina

Microsoftin suurin pulma näyttää olevan, että yhtiö pyrkii pelikentille, joilla se ei voi olla yhtä ylivoimainen kuin Windowsin hallitessa käyttöjärjestelmämarkkinoita.

Päinvastoin, Microsoft on joutunut altavastaajan asemaan. Se voi olla vaikeata sulattaa menestymään tottuneelle yhtiölle.

Huhti-kesäkuun osavuositulos on Microsoftin historian huonoin. 3,2 miljardin dollarin eli lähes 3 miljardin euron nettotappio johtuu Nokialta 5,4 miljardilla eurolla ostetusta matkapuhelinyksiköstä.

Lumioiden vuoksi Microsoft joutui tekemään pari viikkoa sitten peräti 6,9 miljardin euron alaskirjauksen. Nokian puhelimet ovat siten osoittautuneet täysin arvottomiksi.

Ilman emämunaustaan Microsoft olisi voitollinen, mutta osavuositulos kertoo myös muista ongelmista.

Ongelmia myös muilla alueilla

Windowsin myynti uusiin tietokoneisiin sakkasi 22 prosenttia. Microsoftin on määrä julkaista uusi Windows 10 -versio tämän kuun lopulla. Yhtiö toivoo versiolle menestystä, mutta tosiasia on, että viime vuosina uudet Windows-versiot ovat herättäneet enemmän arvostelua kuin ylistystä.

Microsoft raportoi Surface-tietokoneiden ja Bing-hakukoneen parantaneen menestystään huhti-kesäkuussa. Yhtiö on kuitenkin marginaalissa näissä tuotteissa kilpailijoihin verrattuna.

Esimerkiksi hakukoneissa Google on täysin ylivoimainen Bingiin verrattuna. Bing ei ole tuottanut toistaiseksi voittoa, ja nyt tähtäin on asetettu vuoden päähän.

Sairauden merkkejä

Emämunauksista vastannutta Steve Ballmeria seurannut uusi pääjohtaja Satya Nadella vannoo pilvipalveluiden nimiin.

Mutta niin tekevät kaikki muutkin. Maailmasta löytyy tuskin yhtään tietotekniikkajohtajaa, joka ei kulkisi pää pilvessä. Kilpailu tällä saralla on kovaa, eikä Microsoft voi unelmoidakaan samanlaisesta hallitsevasta asemasta kuin Windowsilla on tähän saakka ollut.

Microsoftin ongelmista kertovat myös massiiviset irtisanomiset, joihin alan menestyneimpien yritysten Applen ja Googlen ei tarvitse turvautua. Irtisanomiset kasvavalla alalla ovat sairauden merkki.  
Leikkaukset ovat kohdistuneet suurimmaksi osaksi vanhoihin nokialaisiin, mutta laihdutusta tapahtuu myös muissa yksiköissä.

Mainos

Lisää aiheesta
  Mainos

  Suosituimmat videot

  Mainos

  Uusimmat

  Mainos
  Mainos
   

  Käytämme evästeitä parantaaksemme käyttökokemusta. Jatkamalla hyväksyt niiden käytön. Tutustu tietosuojakäytäntöömme.